IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ровенето из телефона в леглото може да причини слепота?!

9 септември 2016 09 40

Още една причина да оставите мобилните устройства настрана поне в спалнята

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вероятно вече сте чували, че ако човек рови из телефона си преди да заспи, може да наруши съня си. И все пак това не ви спира да проверявате какво се случва в социалната мрежа в леглото. Скорошно проучване обаче разкри доста по-смущаващи странични ефекти, свързани с пристрастеността към мобилните устройства, които може да ви накарат да ги оставите настрана поне в спалнята. Според тях, използването на смартфона в леглото може да доведе до слепота...макар и временна.

В едното изследване, публикувано в in The New England Journal of Medicine, 22-годишна жена е преживяла загуба на зрението на дясното око, но само по време на нощта. След тестове месеци наред лекарите така и не могли да установят причината. Във втория случай 40-годишна жена е ослепявала за около 15 минути с едното око всяка сутрин, след като се събуди. И отново това дълго е било загадка за медиците.

Най-накрая те открили общото между двата случая – и двете жени са се сблъсквали със слепотата, след като са ровели из телефоните си в продължение на няколко минути. Още по-интересното е, че пострадалото око е имало връзка със страната, на която са лежали.

Проблемът е, че когато човек лежи на една страна, едното му око е закрито от възглавницата и остава „на тъмно“, докато другото се афектира от светлината на дисплея и трябва да се адаптира към нея. Това причинява „фотопигментно избелване“ на окото, подложено на екранното облъчване.

Добрата новина е, че загубата на зрение в него е временна. Ако е наложително да проверите нещо през телефона си, докато сте в леглото, се постарайте да фокусирате и двете си очи в екрана, а не да лежите на една страна.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари