IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да имате супер странни сънища

4 август 2016 05 00

Не яжте люто и не гледайте новини преди лягане

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Често дори не помните дали и какво сте сънували, но има нощи, в които се будите облени в пот и с вик и се кръстите успокоено, че това е било просто сън. Каква е причината да имате смущаващи сънища?

1. Хапнали сте нещо прекалено пикантно преди лягане

Яденето на люто преди сън може да причини кошмари, твърди Робърт Росенбърг – доктор по остеопатична медицина и автор на книгата „Спи шумно всяка нощ, чувствай се чудесно на следващия ден“.

„Влиянието на пикантните храни върху съня се дължи на това, че те повишават метаболизма, което пък засилва мозъчната активност особено по време на сън“, твърди той.

2. Взимате добавки за сън с мелатонин

Мелатонинът помага да заспите по-лесно и дълбоко и затова много хора го взимат под формата на добавки. Когато обаче най-накрая заспите след дълги нощи безсъние, тялото и мозъкът се опитват да наваксат загубени преди часове сън. Това води до известна промяна на мозъчната активност, тъй като организмът превключва на друг режим и може да доведе до доста странни сънища.

Внимавайте с добавките за сън. Мелатонинът не трябва да се приема в големи количества и ако тенденцията за кошмари се задържи, най-добре се консултирайте с лекар.

3. Гледали сте телевизия преди да си легнете

Страшните филми и репортажи за убийства далеч не са препоръчителни преди сън. Като цяло гледането на телевизия и ровенето из всякакви мобилни устройства пречи на съня, тъй като възбужда мозъка. Често след като заспите, в съня ви влизат фрагменти от това, което сте гледали за последно въпросната вечер.

4. Наскоро сте спрели някои лекарства

Ако наскоро сте спрели да взимате антидепресанти, които могат да потиснат сънуването, кошмарите ви може да се завърнат с пълна сила.

5. Подложени сте на постоянен стрес

Стресът и напрежението през деня може лесно да се отразят на сънищата ви. Лошото е, че натрупаните негативни емоции се превръщат в кошмари.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари