Избирането на здравословни храни може да се окаже изключително лесно. Просто трябва да ядете на по-светли места или да пазарувате в добре осветени магазини, твърди ново проучване , публикувано в сп. Journal of Marketing Research.

Вероятността да се спрете на по-полезни ястия е с 24% по-голям, ако поръчвате в по-светли заведения.  Друго интересно наблюдение е свързано с приема на калории. Хората, които ядат на добре осветени места, консумират с около 39 % по-малко калории от тези, които вечерят или обядват на приглушена светлина. 

Още по темата

Причината за това се крие в мозъка, който остава буден и фокусиран на светло. Той потиска и продуцирането на хормона на съня мелатонин, който засилва глада ни за калорични и не особено здравословни храни. Когато мозъкът е в кондиция и работи на пълни обороти, човек може да взима и по-правилни решения, т.е да избере броколи, вместо пържени картофки, обясни авторът на изследването Дипейн Бисуас, маркетинг професор от университета в Южна Флорида.

За съжаление, няма как да контролирате осветлението в заведенията, в които се храните. Когато обаче сте във вашата кухня, може да го усилите на максимум и да заложите на полезни храни.

Ако се озовете в ресторант с по-приглушена светлина, си поръчайте първо кафе, за да събуди мозъка и тялото ви. Кофеинът има сходен ефект като светлината и ще ви помогне да вземете по-умни решения, гледайки менюто.