IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как телефонът ви ви подлудява

16 октомври 2016 09 30

Той буквално може да ви разболее

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вероятно още преди да сте дочели този материал, ще погледнете поне веднъж дисплея на телефона си, което само потвърждава написаното! Според изследователите от Pew Research Center 92 % от американците притежават мобилни телефони, а 90% от тях твърдят, че не се отделят от своето мобилно устройство.

Живеем в технологичен век и това на пръв поглед не изглежда никак странно, но истината е, че зависимостта към телефона може да ви докара до параноя.

Ето и как буквално телефоните ни подлудяват:

1. Синдромът на падащата батерия

Американско проучване показва, че почти всеки 5-и притежател на мобилен телефон страда от подобна „болест“. Тя се изразява в това, че човек се чувства постоянно притеснен да не му падне батерията, а когато тя стане под 20 % и няма зарядно наоколо, изпада в истинска паника.

2. Вибриращият синдром

По-рядко срещано състояние, но все пак налудничаво. То се изразява в постоянното усещане, че телефонът в джоба ви вибрира. Когато го погледнете обаче, в повечето пъти няма никакво позвъняване и нотификация.

3. Страхът да не останете „изолиран“

Той е типичен за пристрастените към социалната мрежа. При това състояние човек не отлепя очи от дисплея и следи като орел какво се случва в социалните мрежи. Страхът да не остане вън от случващото се в мрежата е почти панически.

4. Номофобия

Вие сте номофоб, ако се страхувате да не останете без телефона си и дори мисълта за това предизвиква дразнение, депресия и остра паника. Как да се предпазите от тези състояния? Като за начало експертите съветват да си направите график кога да проверявате телефона си (освен ако нямате позвъняване, поща или есемес в работно време. Започнете с интервали от по 15 минути. Постепенно увеличавайте този времеви диапазон.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари