IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли гневът да бъде полезен?

3 октомври 2016 12 30

Да, стига да контролирате реакциите си в състояние на афект

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В деня си човек изпада поне в дузина ситуации, в които се ядосва. Гневът му може да бъде безсмислен, глупав и дори токсичен, но може да бъде и градивен. Не самият гняв е проблемът, а какво правите с него, твърди индийският психиатър Самир Парик.

„Гневът е като всяка друга емоция. Важно е как го насочвате и изразявате, което го превръща в градивен, деградивен, здравословен или нездравословен“, убеден е Парик.

Гняв vs агресия

Според различни изследвания гневът може да провокира някои сърдечносъдови заболявания, води до депресия, повишава шанса за сърдечен удар – на кратко съкращава живота. Гневът може да се превърне в проблем, но самият той не е проблемът. Проблемът е агресията, изразена в действия.

За да бъде градивен, гневът трябва да бъде насочен в диалог, в който има уважение и желание за разбирателство и решаване на проблема, твърди психиатърът д-р Бавна Барми.

Здравословният гняв

Ключовата дума тук е „контрол“. Докато вие контролирате гнева и произтичащите от него действия, той е здравословен и градивен. Първата стъпка към попадането в здравословната зона е осъзнаването на гнева, какво го причинява и как действате, когато сте му подвластни.

„След като разберете какво ви ядосва, ще можете да реагирате по-адекватно и да упражнявате контрол над гнева си. Така ще можете да го насочите и към нещо по-градивно, към решаване на проблема“, твърди Барми.

Как гневът може да подобри връзката ви

Гневът не е монолог, а диалог. Научете се да споделяте емоциите и терзанията и с партньора, дори негативните, Това ще ви позволи да се опознаете по-добре и заедно да се справяте с напрегнатите ситуации. Споровете и търканията в една връзка не са нещо лошо, а обратното. Не забравяйте обаче, че винаги трябва да контролирате гнева, а това не е никак лесно.

Как реагира тялото на гнева

Когато сте ядосани, нервната ви система освобождава силни химикали. Сърдечният ви ритъм се покачва и дишането ви се учестява. Кръвното ви налягане се повишава, мускулите се напрягат и дори започвате да се потите.

Как да разберете, че имате проблем с контрола над гнева: странични наблюдатели ви казват, че изглеждате плашещо и си изпускате нервите; често отговаряте с агресивни думи и дори действия при не особено критични ситуации; постоянно се карате с хората и отношенията ви с тях тотално се разпадат; губите работа след работа заради темперамента си.

Как да се справите с гнева?

1. Като за начало не реагирайте импулсивно, а изчакайте поне минута. Дишайте дълбоко.

2. Не си правете автоматични умозаключения, проучете внимателно случая.

3. Ако директно не сте засегнати от ситуацията, тя не е ваша работа, нали? Не се намесвайте.

4. Пишете, когато сте бесни. Това позволява на мозъка ви да се успокои.

5. Дръжте край себе си приятели и спокойни хора, които да ви помогнат да се „охладите“ при нужда.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари