IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини краката ви да се подуват

5 декември 2016 06 00

Как да се справите с този проблем?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Вчера всичко беше наред, а днес краката ви са толкова подути и отекли, че ви обзема паника. Какво, по дяволите, се случва?

Добрата новина е, че може да е нещо „тривиално“ и лесно решимо. Здравният редактор на Womens's Health разкри най-вероятните причини за подуването на ходилата и как да се справите с това:

1. Изправени сте цял ден

Ако забележите подуването в края на деня, то вероятно виновник за него е работата ви, казва д-р Жаклин Сутера, говорител на Американската медицинска асоциация. В случай че сте цял ден на крак, отичането на крайниците е нормално, още повече, ако носите обувки на ток.

За да не се задълбочи проблемът и да имате проблем с оросяването на краката и с вените, е хубаво да взимате почивка на всеки час, за да освободите от напрежение краката си поне за 10 минути. Добрата новина е, че подуването, вследствие на стоенето прав минава през нощта, докато спите.

2. Обувките ви са прекалено стегнати

Остри върхове, тесни и прежулващи каишки, тънък висок ток – такива обувки определено не са добри за вашето здраве, тъй като затрудняват циркулацията на кръвта и течностите в крайниците, вследствие на което те отичат и се подуват.

Ако пръстчетата на краката ви са подути след носенето на едни и същи обувки, то вероятно те са причината. Решението е лесно: просто заложете на по-удобни обувки, ако ще ги носите дълго време и най-вече ако имате ходене.

3. Напълнели сте/бременна сте

Дори 1-2 килца може да доведат до подуване на стъпалата, особено ако са от задържане на течности, казва Сутера. При бременност пък тялото произвежда до 50 % повече кръв и течности, за да може да удовлетвори нуждите на бебето.

4. Имате разширени вени

Ако стъпалата ви са подути и нито едно от горните обяснения не обяснява защо, може да имате разширени вени или т. нар. Венозна недостатъчност (вените не водят кръвта обратно към сърцето и тя се събира в краката). В този случай е добре да се консултирате най-бързо със специалист.

5. Имате инфекция

Бактериална или гъбична инфекция на краката (включително върху или между пръстите на краката) може да предизвика обрив, който може да доведе до възпаление, казва Сутера. Консултирайте се с вашия лекар, за да ви предпише съответното лекарство и да се справите с проблема преди да се е задълбочил.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари