Храносмилателната система има две основни функции: да трансформира храната в хранителни съставки, от които тялото се нуждае и да подготвя ненужното за изхвърляне. За да се случват тези процеси, на работа се включват редица органи, сред които устата, стомаха, червата, черния дроб и жлъчката.

Вероятно си мислите, че сте запознати с целия процес и храносмилането, но тези факти със сигурност ще ви изненадат и обогатят. Знаете ли, че...

1. Стомашните киселини са достатъчно силни за да разградят дори метал. Те обаче не са заплаха за лигавицата, тъй като тя се обновява много бързо, а самата стомашна повърхност се подменя на всеки 2 седмици.

2. По-пълните хора нямат по-големи стомаси от слабите. Всички ние имаме еднакви по размер стомаси. Разликата е в приема на количеството храна, което зависи от нервната система на човек, която изпраща сигнала за преяждане до мозъка по различно време.

Още по темата

3. За нормалното храносмилане отиват средно около 7 литра течности всеки ден.

4. Годишно пък един възрастен човек поглъща приблизително 500 кг храна.

5. В дебелото черво на възрастен човек има средно около 400 вида различни бактерии.

6. Храната стига от хранопровода до стомаха за не повече от 7 секунди.

7. Тънките черва на жените са по-дълги от тези на мъжете.

8. Стомахът на възрастен човек побира до 1,5 литра храна, като тя остава в него 2-3 часа.

9. Произвеждаме средно между 1 и 3 литра слюнка на ден.

10. Храната се охлажда и затопля в устата, докато не стигне необходимата температура, за да бъде смляна и придвижена в тялото.

11. Храносмилателната ни система обработва средно около 11,5 литра храна, течности и храносмилателни сокове, но само 100 мл от тях излизат чрез изпражненията.