IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 интересни факта за храносмилателната система

20 март 2017 13 20

Опознайте я, за да се погрижите правилно за тялото си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Храносмилателната система има две основни функции: да трансформира храната в хранителни съставки, от които тялото се нуждае и да подготвя ненужното за изхвърляне. За да се случват тези процеси, на работа се включват редица органи, сред които устата, стомаха, червата, черния дроб и жлъчката.

Вероятно си мислите, че сте запознати с целия процес и храносмилането, но тези факти със сигурност ще ви изненадат и обогатят. Знаете ли, че...

1. Стомашните киселини са достатъчно силни за да разградят дори метал. Те обаче не са заплаха за лигавицата, тъй като тя се обновява много бързо, а самата стомашна повърхност се подменя на всеки 2 седмици.

2. По-пълните хора нямат по-големи стомаси от слабите. Всички ние имаме еднакви по размер стомаси. Разликата е в приема на количеството храна, което зависи от нервната система на човек, която изпраща сигнала за преяждане до мозъка по различно време.

3. За нормалното храносмилане отиват средно около 7 литра течности всеки ден.

4. Годишно пък един възрастен човек поглъща приблизително 500 кг храна.

5. В дебелото черво на възрастен човек има средно около 400 вида различни бактерии.

6. Храната стига от хранопровода до стомаха за не повече от 7 секунди.

7. Тънките черва на жените са по-дълги от тези на мъжете.

8. Стомахът на възрастен човек побира до 1,5 литра храна, като тя остава в него 2-3 часа.

9. Произвеждаме средно между 1 и 3 литра слюнка на ден.

10. Храната се охлажда и затопля в устата, докато не стигне необходимата температура, за да бъде смляна и придвижена в тялото.

11. Храносмилателната ни система обработва средно около 11,5 литра храна, течности и храносмилателни сокове, но само 100 мл от тях излизат чрез изпражненията.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари