IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 миризми, които не трябва да пренебрегвате

21 април 2017 13 10

Те са сигнал, че здравето ви не е толкова добро, колкото си мислите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Никой не обича неприятната миризма. Повод за безпокойство обаче е, когато тя излиза от вашето тяло. И то не само, защото може да се изложите и да направите негативно впечатление, но и защото неприятният аромат е симптом за здравословен проблем.

Вижте кои 4 миризми не трябва да игнорирате, а да потърсите веднага медицинска помощ, ако усетите наличието им:

Плодовият дъх е симптом на диабет

И по-специално на състояние, наречено диабетна кетоацидоза (ДКА), който се появява, когато нивата на инсулин в тялото се понижат и се качи кръвната захар, обяснява Робърт Габей, главен медицински директор на Диабет център Joslin в Бостън.

Ето какво се случва: Вашето тяло не може да получи енергията, от която се нуждае, за да функционира правилно, така че започва да разгражда мастни киселини за гориво. Това създава натрупване на киселинни химикали, наречени кетони в кръвта ви. Едно от тези вещества е ацетон (това, на което мирише лакочистителят) и то често оставя плодов дъх, обясни Габей.

Миризливи стъпала

Ако не може да се отървете от неприятната миризма на стъпалата, каквото и да правите, вероятно имате гъбична инфекция. Ако забележите суха, лющеща се кожа около пръстите на краката си, зачервяване и мехури, вероятно имате микоза, твърдят експерти от Американската медицинска асоциация.

Неприятната миризма може да бъде причинена от комбинация от бактерии и гъбички, намиращи се в кожата и пръстите, казва Камерън Рокшар, асоцииран професор по клинична дерматология в болница Синай Маунт в Ню Йорк. В случай, че се почешете и после пипнете друга част от тялото си, може да разпространите гъбичката.

Миризливите изпражнения са симптом за лактозна непоносимост

Когато тънкото черво не произвежда достатъчно ензим, наречен лактаза, то не може да преработва лактозата в млечните продукти. Тънкото черво насочва лактозата директно към дебелото черво, вместо към кръвта, където тя ферментира. Това може да предизвика лошо миришещи изпражнения, подуване на корема и много миризливи газове.

Непоносимостта към лактоза е доста често срещана: Всъщност около 65 процента от хората имат затруднено храносмилане на млечни продукти. Реакцията може да бъде болезнени коремни спазми, гадене, диария и повръщане, както и миризливи газове и изпражнения.

Силно миришеща урина

Инфекции на пикочните пътища (ИПП) може да доведат до остра, почти химическа миризма на урината, казва Ямин Брамбат, уролог в Орландо. Това се случва, след като бактерии, най-често Е. коли, навлизат в пикочните пътища и пикочния канал. След това, те се размножават в пикочния мехур, което води до инфекция. Инфекциите на пикочните пътища са по-често при жените, отколкото при мъжете, защото уретрата при жените е по-къса.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари