Постоянно чувате колко вреден е стресът, какво да правим, за да се избавим от него и т. н.

Ще се изненадате обаче да научите, че той може да бъде и полезен, разбира се в прецизно премерени малки дози!

Учените вярват, че има „добър стрес“, който е искрата, караща ни да подобряваме живота и здравето си.

Какви точно са позитивните ефекти от напрежението, вижте тук:

1. Подобрява функционирането на мозъка

Ниското ниво на стрес помага в производството на мозъчни химикали, наречени невротрофини и засилва връзката между невроните в мозъка. Това резултира в повишаване на производителността и концентрация.

2. Може да повиши за кратко имунитета

Когато тялото ви реагира на стрес, то се подготвя за това, което предстои. Начинът, по който го прави, е чрез произвеждане на допълнителни интерлевкини – химикал, който помага за регулирането на имунната система, осигуряващ най-малко един временен защитен механизъм.

Още по темата

3. Прави ви по-силни

Справянето с напрегнати ситуации ви дава „ноу-хау“ как да се справите с подобни изживявания за в бъдеще. Подлагането на стрес калява не само тялото, а и духа ви.

4. Прави ви по-креативни

Чувствате стрес, когато трябва да тръгнете по нов път и не знаете какво ви очаква. Напрежението тласка към промяна, а всяка промяна ви учи да се борите, да се адаптирате и разширява познанията и уменията ви. Новото винаги е свързано с активиране на креативността като част от приспособяването.

5. Мотивира ви да успеете

Стресът е свързан с преодоляване на някакви трудности – неизвестност, срокове, конкуренция и т. н. Всичко това може да се окаже доста позитивно, тъй като ви мотивира и амбицира да се справите и да се докажете.