IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 съвета да се справите с проблемния стомах

7 април 2017 05 00

И то без да стигате до лекарския кабинет

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Нека си го кажем: стомашните проблеми са голяма досада. Те се отразяват на настроението, апетита и дори пречат на работата. Това е идеалният старт за лош ден. Както всяко нещо обаче и това може да бъде предотвратено. Ако често се оплаквате от лошо храносмилане и киселинен рефлукс, последвайте тези 6 съвета, които могат значително да намалят вашите стомашни проблеми и да ви помогнат да водите много по-здравословен живот.

1. Един банан на ден ви държи далеч от лекарския кабинет

Витамин В6, който се съдържа в бананите може действително да помогне за облекчаване на киселинния рефлукс. Хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, е по-малко вероятно да страдат от симптомите на киселинен рефлукс, показва изследване от 2006 г.

2. Леко повдигнете главата и раменете когато спите

Това е лесно постижимо с ергономичните възглавници които следват извивката на шията. Когато главата е на по-високо, намалявате шанса и симптомите на киселинния рефлукс, защото заради гравитацията киселината не се качва нагоре по хранопровода.

3. Спете на лявата страна

Според проучване, публикувано в списание на Clinical Gastroenterology, спането на лявата страна помага за спокоен стомах (той се намира в лявата част на тялото). Това отново се дължи на гравитацията. Ще се чувствате по-добре със стомаха, тъй като е по-малко вероятно стомашната киселина да се придвижи нагоре по хранопровода.

4. Изберете овесената каша

Овесената каша е проста храна с ниско съдържание на мазнини, която е страхотна за стомаха. Не съдържа някакви магически вещества, които да лекуват стомашно неразположение, но се храносмила лесно и заради фибрите ви държи сити.

5. Пийте повече вода

Вероятно сте чували, че трябва да пиете по 8-10 чаши вода на ден. Това е особено важно, ако имате киселини! Водата помага разреждането и изкарването им чрез урината, като така облекчава болката и прочиства стомаха.

6. Приемайте сода

Содата бързо облекчава киселините в стомаха, тъй като помага за неутрализиране на излишната киселина. За разлика от водата, която я отмива, содата поглъща киселината. Ето една проста рецепта: Вземете половин чаена лъжичка сода за хляб и я добавете към пълна чаша вода за пиене. Разбъркайте добре и изпийте. Причината, поради която содата работи така добре, е че тя действа като антиацид.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари