IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неочаквани неща, които товарят сърцето

21 май 2017 05 00

Правите ли някое от тях?

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Не пушите, храните се с плодове и зеленчуци, пиете по чаша вино на седмица и сте редовни във фитнеса. Това е прекрасно и по всяка вероятност сте в страхотна форма. И все пак сърцето ви може да е в опасност, ако правите следните неща:

1. Слушате музика прекалено високо

Продължителното излагане на шум (високи децибели) е свързано с риск от сърдечни болести, твърдят учените. Хората с увреден слух са два пъти по-застрашени от инфаркт, се казва в материал публикуван в сп. Occupational & Environmental Medicine.

2. Дишате сух въздух

Смогът вреди на белите дробове. Излагането на замърсен градски въздух е причината за 5-7% от всички инфаркти в световен мащаб, твърди проучване на Lancet.

3. Семейна история

Често предразположеността към сърдечни заболявания е генетична. Ако ваш близък роднина е страдал и починал от сърдечна болест, шансът и вие да развиете такава е 3 пъти по-голям, отколкото при човек, който няма боледували роднини.

4. Не спите достатъчно

Хроничното недоспиване (4-5 часа на денонощие) се отразява негативно на сърдечния ритъм и повишава нивата на хормоните на стреса. Това води до високо кръвно и голям риск за сърцето, твърди кардиологът Джъстин Тривакс от сърдечното отделение на болница Роял Оак, Мичиган. В едно изследване се казва, че японците, които спят по 5 часа на денонощие, са 2-3 пъти по-застрашени от инфаркт в сравнение с тези, които спят по минимум 6 часа на денонощие.

5. Тренирате прекалено много

Макар че редовните кардио и силови тренировки са важни за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, претренирането може да има негативен ефект. Ако вдигате много тежести, рискувате да покачите кръвното си налягане, което в екстремни ситуации при хора с по-слабо сърце може да доведе до провокирането на смъртоносна аортна дисекация, обяснява Тривакс.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари