IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 невероятни неща, които се случват, когато заспите

14 май 2017 05 00

Тялото ви не е в пълен покой, както си мислите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сънят е време за почивка и възстановяване. Дали обаче тялото и умът наистина са в покой, когато загасите лампите и се унесете сладко под завивките? В действителност, докато спите се случват много различни процеси, някои от които наистина невероятни.

1. Мускулите ви са парализирани

Когато влезете в най-дълбокото състояние на съня, всички мускули на крайниците ви са напълно парализирани и е невъзможно да се движат.

2. Очите ви се движат на висока скорост

Всички фази на съня обслужват конкретна цел в поддържане на тялото и мозъка здрав и спокоен. Има пет етапа на сън, всеки е по-дълбок от предишния и когато минете през всичките пет фази, цикълът започва отново. Последният (REM) е най-активният и започва около 60 или 90 минути, след като заспите. На този етап очите ви се движат с максимална скорост назад и напред без да осъзнавате, защото съзнанието ви е фокусирано върху това, което сънувате.

3. Освобождава се хормон на растежа

Хормонът на растежа е отговорен за регенерирането на костите, мускулите и тъканите. Когато спите, производството на това вещество се активира в цялото тяло. Хормонът допринася за заздравяването на рани и обновяването на клетките. Когато сме млади, този хормон стимулира растежа и има много други ефекти върху тялото.

4. Гърлото се свива

Когато спите, мускулите, които държат гърлото ви отворено, докато сте будни, се отпускат и гърлото се свива. Това е една от причините за дълбоко хъркане.

5. Скърцате със зъби

Това не се случва на всеки, но някои хора могат да се събудят със силни болки в челюстта, след като са търкали зъбите си през нощта. Това движение се получава в резултат на изместване на челюстта в стремеж да се освободи емоционалното напрежение и стрес, натрупани през деня. Проучванията все още не са успели да идентифицират защо някои хора никога не го изпитват, докато други се събуждат с напукани зъби и болки в челюстта.

6. Възбуждате се сексуално

И мъжете, и жените изпитват сексуална възбуда по време на сън. Това явление се дължи на свръх мозъчната активност по време на фазата на бързо движение на очите на сън, което означава, че мозъкът ви се нуждае от повече кислород и следователно по-бърз поток на кръв. Увеличаването на последното засяга всеки орган в тялото, включително и интимните части, в резултат се активират половите хормони.

7. Може да чуете експлозии

Експлодиращият синдром е рядко явление. Ако това някога се случи, вие ще се чувствате сякаш силна експлозия ви е накарала да се събудите и може да изпитате високи нива на страх и страдание, но в действителност нищо във външния свят не се е случило. Тези, които страдат от този синдром чувстват, че главата им „експлодира“ или че чуват силен звук като изстрел. Това не причинява физическа болка, но може да има сериозни психологически последствия.

8. Мозъкът ви се пречиства и възстановява

Изследователи от университета в Рочестър са установили, че по време на сън, мозъкът ви премахва ненужното, което се е натрупало по време на деня. Механизмът, който се активира, позволява на мозъка да изхвърли безполезната информация и да поднови своите връзки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари