IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 витамина и минерала, които не е нужно да взимате

11 юли 2017 14 20

Приемате ги в достатъчни количества и по друг начин

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Съветите за това какви витамини, минерали и хранителни вещества трябва допълнително да приемате не спират. Лекарят ви препоръчва калций, аптекарката витамин С, а козметичката витамин Е за кожата. Според д-р Лорейн Майта от Американската Академия за антиейдж и регенеративна медицина обаче повечето от тези хапченца не са ви нужни. Разберете кои и защо“

1. Калций

В продължение на години слушаме, че калцият е полезен и заздравява костите. Истината е, че добавките калций може да калцират меката тъкан и артериите и да причинят камъни в бъбреците и сърдечни заболявания, обяснява Майта.

Тялото си набавя достатъчно калций от млечните продукти или храни като зелени листни зеленчуци, сьомга, сардини, бял боб, бадеми и броколи.

2. Витамин Е

Този витамин е считан за средство намаляващо риска от сърдечносъдови заболявания, Алцхаймер и някои видове рак. Оказва се, че той може и да увеличи вероятността за заболяване от някои разновидности на рак. Според изследване, хората с високо съдържание на витамина в кръвта са по-застрашени от смърт.

3. Йод

Често лекарите препоръчват да се увеличи приемът на йод. Но той трябва да се приема само под лекарско наблюдение. Минералът най-често се свързва с щитовидната жлеза, тъй като е ключов компонент в произвежданите хормони от нея, казва Майта. „Твърде малко или твърде много йод може да причини недостатъчна активност на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм“, обяснява специалистът.

Как да разберете дали се нуждаете от още йод? Помолете вашия лекар да измерва нивата на йода в урината ви, за да определите дали са ниски.

4. Желязо

Този минерал помага за формирането на хемоглобин, съставка на кръвта ви, която доставя кислород от белите дробове в тялото. Желязото също е необходимо за нормалното клетъчно функциониране и синтеза на някои хормони. Въпреки това, трябва да го приемате като добавка само когато имате лабораторно потвърждение за неговата недостатъчност. По-високите нива на желязо в тялото претоварват черния дроб.

5. Витамин В6

Осемте витамини тип В, наречени „В комплекс“, са от решаващо значение за оптималното здраве, като помагат на тялото ни да превръща храната в гориво и да стимулира здравата кожа, паметта, бременността и др. Тъй като витамините от В-комплекс присъстват в много храни – особено тези, които са част от здравословното хранене, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, птици и риба – повечето от нас ги получават в достатъчни количества и без допълнителни добавки.

Изследванията показват, че приемането на добавки B6 в продължение на дълъг период от време може действително да доведе до сериозни проблеми.

„Въпреки че витамин B6 е водоразтворим и безопасен в препоръчителните нива, повишеното му количество може да е токсично. Високите дози причиняват ненормални усещания в нервите, наречени невропатия“, казва Майта.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари