IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които променят телесния ви аромат

5 април 2018 10 00

Ако искате да ухаете на хубаво естествено, не ги консумирайте

Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение колко често се къпете и какви козметични продукти ползвате, тялото ви има собствен аромат, който може да бъде сладникав и приятен или точно обратното. Понякога неприятната миризма е въпрос на лична хигиена, свързана и със състоянието на дрехите ви, друг път е резултат от здравния ви статус, но зависи и от това с какво се храните, обяснява д-р Джордж Прети, органичен химик, който изучава човешката миризма в центъра Monell Chemical Senses Center.

Тялото има два типа жлези: екринните жлези произвеждат сравнително неароматна водна пот, която покрива тялото ви след тежка тренировка. Апокринните жлези, от друга страна, се намират в областта на подмишниците и слабините, където отделят маслени вещества, отговарящи за аромата на тялото ви. Те са свързвани и с начина ви на хранене. Всъщност тялото ви създава две естествени миризми, наподобяващи храна – потен лук и пикантен кимион и те не са непременно причинени от яденето.

„Не знаем дали тези видове миризми се предават в секретите на подмишниците от храната, но знаем, че повечето от хората на планетата ги произвеждат в тази част на тялото си“, казва Прети.

Ето и кои храни допринасят за неприятната миризма на тялото ви:

1. Броколи, карфиол, зеле

Неприятната телесна миризма може да бъде причинена от храни, съдържащи сяра, като броколи, зеле и карфиол, казва д-р Лили Талакуб, дерматолог в McLean Dermatology и Skincare Center.

„Независимо дали ги изяждате сурови или ги готвите, това е начинът, по който тялото ги разгражда. Тези храни освобождават сяра при смилане, което придава остра миризма на течността от потните жлези“, добавя дамата.

2. Лук и чесън

Всеки тип храна, която дава лош дъх е лоша новина за аромата на тялото ви. Голяма част от човешката миризма излиза от устата, така че внимавайте с храни като лук, чесън, консервирана риба и кафе. Можете да ги неутрализирате като пиете повече вода, почистите зъбите си и убиете неприятната миризма с магданоз например.

3. Алкохол

Чували ли сте израза: „Миришеш на бъчва“? Според някои изследвания алкохолът реагира с други химикали в тялото и афектира дъха ви и миризмата на потта. Той също така дехидратира тялото и изсушава устната лигавица, което води до появата на неприятна миризма от устата.

4. Риба и рибни производни

Метаболитно заболяване, наречено триметиламинурия (TMAU), всъщност може да ви накара да миришете доста неприятно – като гнила риба. Хората, страдащи от ТМАУ, не могат да разградят триметиламина – съединение, което има мирис на риба. Когато разграждате определени храни, като яйца, риба или дори някои зеленчуци, тялото ви произвежда триметиламин в червата. Тъй като веществото се натрупва в тялото ви, се освобождава чрез урината, дишането, потта и спермата. Това заболяване е доста рядко, но все пак съществува.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари