IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магданозът и целината са полезни за здравето на жената

16 май 2011 06 50

Растенията се оказват ефикасни в борбата с рака на гърдата

Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Натъкнахме се на още нещо интересно, свързано с превенцията на една от най-неприятните съвременни болести, засягащи жените.

Оказа се, че магданозът и целината могат да спрат размножаването на туморни клетки при някои видове рак на гърдата.

Американски учени изложили плъхове, засегнати от определен вид рак на гърдата, на ефекта от апигенин - съставка в магданоза, целината, ябълките, портокалите, ядките и други растителни продукти.

Оказало се, че животинките развиват по-малко тумори, а освен това развитието на вече наличните е забавено в сравнение с гризачите, които не са изложени на ефекта от съставката.

Хайдър е на мнение, че резултатите от изследването ще са от значение за жените, подложили се на някои хормонозаместителни терапии.

"Знаем, че някои синтетични хормони, използвани при хормонозаместителни терапии, ускоряват развитието на ракови образувания на гърдата, заяви експертът.

В рамките на изследването плъхове бяха изложени на ефекта от химикал, използван често при хормонозаместителни терапии – прогестин, известен като медроксипрогестерон ацетат. Всъщност става въпрос за същия синтетичен хормон, ускоряващ развитието на тумори на гърдата.

Изглежда, че съхраняването на малко количество апигенин в кръвта е важно, за да се забави появата на рак на гърдата, който се развива като реакция срещу прогестините.

Вероятно е добра идея ежедневно да се консумират малко магданоз и плодове, за да се осигури нужното минимално количество апигенин в кръвта.", обясняват учените, цитирани от БТА.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари