IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превенции срещу настинка

25 октомври 2012 06 00

Какво трябва да направите, за да се предпазите от неприятни зимни изненади

Снимка; Dreamstime

Снимка; Dreamstime

За съжаление вече наближава времето, в което организмът става все по-податлив на вируси, причиняващи настинки. Статистиката сочи, че тази зима човек ще се разболее средно между два и четири пъти. Ние ви предлагаме пет естествени начина за превенция в студеното време.

1. Сън

Сънят регулира отделянето на хормона кортизол, който отговаря за стимулирането на имунната система. Както знаем силната имунна система е от решаващо значение за защитата срещу вирусите през зимата. За това е необходимо да спите най-малко по седем часа на денонощие, за да си осигурите превенция срещу настинките. Скорошно проучване показва, че при хората които спят по-малко часове, има три пъти по-голям риск да се разболеят.

2. Упражнения

Проучвания показват, че умерените тренировки могат да действат като естествена превенция срещу зимните настинки. Ключовата дума е умерени, защото по-интензивните тренировки всъщност могат да ви направят по-податливи. Тренирайте поне три пъти в седмицата между половин час и час и половина за оптимален резултат. Учени от Университета в Илинойс доказали, че умерените тренировки помагат на човек да се възстанови по-бързо от нормалното, ако вече е болен.

3. Горещ и студен душ

Резките температури помагат на кръвообращението ви и подсилват вашата имунна система. В края на душа ви, увеличете топлата вода и стойте така около 30 секунди, след това сменете струята със студена вода за около 10 секунди. Повторете процедурата три пъти, като завършите със студена вода.

4. Стриди

Стридите имат най-високо съдържание на цинк от всички други храни. А цинкът е от изключително значение за стимулирането на имунната система. Само в една стрида се съдържат 13 милиграма цинк. Все пак стридите не са храна, която може да присъства ежедневно в менюто ви, затова яжте други храни, които също съдържат по-голямо количество цинк. Препоръчителната дневна доза от полезното вещество е 8 милиграма.

5. Витамин D

Витамин D е важен за регулирането на имунната система, затова хората, които имат по-ниски нива от този витамин в организма си са по-предразположени към настинки. Старайте се да си набавяте необходимите количества от него чрез подходящите храни или добавки. Доказано е също така, че витамин D спомага за усвояването на калция в организма и намаляването на възпаленията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари