Морковите, както и нектарите и соковете от моркови съдържат множество ценни за здравето субстанции: провитамин А (бета-каротин), целулоза, витамини и минерали.

Заради богатството на хранителните съставки морковът е причисляван към хранителните продукти, които са изключително полезни за здравето.

Съставът на соковете и нектарите от моркови е близък до състава на моркова, а част от ценните хранителни съставки, например бета-каротинът се усвоява по-добре от организма, когато се приема чрез сокове и нектари.

Диетолозите са единодушни, че нектарите и соковете от моркови трябва да се консумират от представители на всички възрастови групи – от децата до възрастните.

Провитамин А ( бета- каротин)

От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета- каротин - до 17 мг/ 100 гр). Чаша сок или нектар осигурява необходимата дневна доза от провитамин А, който:

- въздейства благоприятно на зрението
- подобрява вида на кожата, ноктите и косата, т.е. действа като естествена козметика

Не се притеснявайте, че може да станете жълто-оранжеви. За да се случи подобна пигментация, трябва да пиете над 500 гр. сок дневно, и то в продължение на повече от 5 дни.
Целулоза

Съдържащата се в нектарите и соковете от моркови целулоза: 

- помага в грижата за фигурата
- подпомага отслабването
- има благотворно въздействие върху храносмилателната система
- освобождава тялото от токсините

Витамини и минерали

Витамините и минералите, съдържащи се в соковете и нектарите от моркови:

- помагат при ежедневната грижа за организма и увеличават имунитета му (особено витамините А и С)
- витамините от група В усилват паметта и концентрацията, а калият регулира кръвното налягане