IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жизненонеобходимият холестерол

25 март 2014 06 15

Има и такъв

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През последните 30 години много се говори за холестерола. Той е обявен за „убиецът на века“, „ужасът за артериите“, „обществена опасност №1“. Създава се впечатлението (и страха), че той е нещо много опасно и с всички сили трябва да се стремим да го премахнем от тялото си.

Междувременно много хора не са наясно, че той е необходим на организма, както белтъците, мазнините, въглехидратите и витамините; че той е нормална съставка на клетката, която не можем да отстраним. Нормалното функциониране на цял ред жизненоважни системи на човешкия организъм е невъзможно без холестерол.

Нужен е много холестерол, за да се поддържа здраво човешко същество. В действителност холестеролът е толкова жизненоважен, че всички клетки, освен невроните, могат да го синтезират. Но в най-големи количества той се синтезира в черния дроб, в стената на тънкото черво и кожата. Имаме цяла транспортна система, чиято единствена работа е да разнася холестерола из тялото ни.

За какво е необходим холестеролът?

Както е трудно да си представим къща без основи, така е невъзможно да си представим клетката без него. Нашите клетки са оградени с двойна мембрана от фосфолипиди. В нея на определени места са вградени холестеролови молекули, които ѝ придават здравина, структурна цялост и особена мултифункционалност.

Без тях тя не може да живее и функционира. Холестеролът представлява средно 12% от клетъчната мембрана. В клетки, към които има повишени изисквания, той може да е доста повече. В еритроцитите, които пренасят кислорода из целия ни организъм и преминават през най-малките капиляри, холестеролът е 23% от клетъчната мембрана; в чернодробните клетки – 17%.

Миелиновото многослойно покритие на нервните влакна, без чиито изолационни функции не могат да се предават нервните сигнали, 22% се състои от холестерол. Синапсите /връзките между нервните клетки, които предават нервния сигнал/ в голяма част са изградени от него. Той е необходим за нормалната работа на серотониновите и адренергичните рецептори в мозъка, които отговарят за предаване на сигнала през клетъчните мембрани и за цялата мозъчна активност.

Активността на серотониновите рецептори отслабва пропорционално на намаляване съдържанието на холестерол в мембраните на хипокампа /част от мозъка, отговаряща за паметта/. Серотонинът е наричан „хормон на доброто настроение“ и ниското ниво на холестерол се свързва с депресия или агресивно поведение и тенденция към самоубийства. Особено остро се изявява това у възрастни хора.

Снимка: Dreamstime

Холестеролът е изходна суровина за синтеза на стероидните хормони на надбъбречната жлеза и женските и мъжки полови хормони. Кортизолът е един от основните хормони, които регулират функциите на сърдечносъдовата система; използването на протеините, въглехидратите и мазнините от тялото. А недостигът на полови хормони се отразява негативно върху сексуалността, либидото, репродуктивната функция и метаболизма. За да се изгради едно здраво бебе, по време на бременността (и по време на растежа) трябва да се осигуряват достатъчно мазнини и холестерол за пълноценното развитие на мозъка и нервната система.

Витамин D е един от най-важните витамини. Той осигурява здравето на костите и зъбите и добрата работа на имунната система. Витамин D се синтезира от холестерол в кожата под въздействието на слънчевите лъчи или се доставя от храната, но за неговата резорбция също е необходим холестерол като част от жлъчката.

Холестеролът участва в синтеза на жлъчните киселини. Жлъчката е необходим елемент за разграждането и всмукването на мазнините в червата, а с тях и на мастноразтворимите витамини (A, D, E).

Нашият организъм постоянно се грижи за поддържане на баланса на това жизненоважно вещество. Необходимото количество, което не е постъпило с храната, организмът го компенсира със засилване на синтеза в черния дроб. Изхвърленият с жлъчката в червата холестерол се всмуква обратно (т. нар. ентеро-хепатален кръговрат). В тялото ни се съдържа около 350 г холестерол. Една трета от него получаваме с храната, а останалото си го синтезираме сами.

Така става ясно, че обявеният за „масов убиец“ холестерол е нормална съставка на организма ни, която пази целостта на клетките му и следователно и неговата цялост и нормални функции.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Mariq ( преди 10 години )
Холестеролът се разделя на добър и лош и затова не е правилно да се твърди, че едва ли не е нещо прекрасно за организма, след като не е уточнено за кой точно холестерол става въпрос :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
След години безвъглехидратни диети си докарах страхотни проблеми с цикъла - слава Богу, не спрях да търся и установих от собствен опит, за съжаление, че високо-мазнинното-нисковъглехидратно хранене е най-доброто за мен
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Но няма писано за разделянето на холестерола на добър (HDL)и лош (LDL), пък има и междинен така да се каже (VLDL). Пък съвсем друга е темата за мазнините в храната и най-вече, че трябва да се избягват трансмазнините (които са създадени изкуствено).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )