IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на добрия сексуален живот

27 март 2014 12 00

Здравословното хранене и спортът са изключително важни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Факт е, че не всеки човек обръща достатъчно внимание на общото си здравословно състояние – мнозина от нас редовно недоспиват, прекаляват с вредни храни и напитки или с една дума – собственото им здраве не е топ приоритет.

Почти всички хора обаче искат да имат добър и качествен сексуален живот, а сексуалните смущения често ни тревожат по-силно от ежедневните здравословни проблеми. Много малко от нас обаче осъзнават, че двете неща са тясно свързани и сексуалното здраве всъщност е признак за добро общо здравословно състояние и обратното – ако сме здрави като цяло, то най-вероятно и в сексуално отношение всичко е наред.

Един елементарен пример за това е, че според статистиката, често импотентността при мъжете предшества сериозни сърдечни заболявания като инсулти и инфаркти. Едно от възможните обяснения е, че природата не би ни позволила да продължим поколението си и да се грижим за някой друг, ако не сме в достатъчно добро здраве, за да се грижим за самите себе си.

Кои са факторите, които най-много влияят на сексуалното ни здраве?

На първо място това е начинът на живот и количеството стрес, който получаваме всеки ден. Когато комбинираме силен ежедневен стрес с нездравословно хранене, недоспиване, злоупотреба с алкохол, липса на движение, в организма ни се получава, меко казано, една голяма бъркотия, защото не живеем по начина, по който природата е предвидила.

Всичко това оказва директно влияние на хормоните в тялото ни, а те са определящи за сексуалното ни поведение и контролират либидото ни. Също така, с напредването на възрастта, значението на тези фактори се засилва и ставаме много по-уязвими.

Един от най-важните хормони за сексуалната функция е тестостеронът, както за мъжете, така и за жените. При жените тестостеронът е прекурсор на естрогена, т. е. при недостатъчни нива на тестостерон, те не са способни да произвеждат достатъчно естроген.

Снимка: Dreamstime

Какво можем да направим за да поддържаме здравословни нива на тестостерон и съответно да подобрим сексуалния си живот?

Топ приоритет трябва да бъде поддържането на оптимално телесно тегло, с невисок процент телесни мазнини. Това означава да отслабнем, ако имаме излишни мазнини или да се стараем да се поддържаме, ако сме в добра форма. Причината е, че мастните клетки в организма ни произвеждат хормони, които директно противодействат на хормоните, отговорни за сексуалната функция. Например натрупването на мазнини около пояса е ясен знак за високи нива на кортизола, който силно намалява сексуалното желание. Неслучайно го наричат хормон на стреса.

Тогава как да намалим телесните мазнини? Разбира се, с подходяща диета и тренировки.

Придържайте се към 2 основни правила:

Кратки, но високо интензивни интервални тренировки, а не дълго и отегчително кардио.

Тренировки с тежести – многоставни движения като мъртва тяга и олимпийски движенияИ двете неща стимулират отделянето хормона на растежа, който пък е отговорен за регулирането на нивата на тестостерон.

А хранителният режим?

Ето някои от храните, които могат да имат положителен ефект върху хормоналния баланс и оптималните нива на тестостерон:

  • Зеленчуци и по-конкретно зеле, карфиол, броколи и техните сродни от семейството им. Те имат свойството да освобождават организма от „лошите“ синтетични естрогени, които ежедневно поемаме от пластмасовите опаковки, обработваните меса и др. Точно тези естрогени често са причина за сексуална дисфункция при мъжкия пол.
  • Омега-3 мастни киселини – съдържат се в мазните риби, зехтина, суровите ядки, авокадото и др. Най-добре е да ги приемаме и допълнително под формата на хранителна добавка, за да можем да си набавим достатъчно от тях. Тези мастни киселини са изключително важни не само за общото здраве и имунната система, а и за хормоналния баланс на организма.
  • Специфични хранителни добавки, като корен от мака например. Маката е суперхрана, известна като „афродизиака на инките“. Тя е от семейството на репичките и расте между 3500 и 4500 м надморска височина под жестоките слънце, студ и вятър на високите плата в Андите. Дава енергия, подобрява фертилността, усилва либидото и при двата пола, подобрява спортната форма и помага срещу стреса.

А кои храни да избягваме?

  • Захар и въглехидрати като цяло – освен, че ни пречат да сваляме мазнини, захарите предизвикват покачване на инсулиновите нива, което пък води до намаляване на сексуалното желание.
  • Трансмазнини – както всички знаем, те са вредни за организма и освен, че предразполагат към развитие на ракови заболявания, нарушават и хормоналния ни баланс. Затова, както многократно сме казвали, е добре да избягваме всички храни в лъскави опаковки като вафли, десерти, чипс, фастфууд и техните подобни.

Какъв е изводът?

Ако искаме да се наслаждаваме на добър сексуален живот и съответно пълноценна връзка, както и да нямаме репродуктивни проблеми, то е добре да се грижим за себе си – да се поддържаме в добра спортна форма, да тренираме умно и редовно и да се храним с хубава и истинска храна. Елементарни неща, които всеки от нас би могъл да постигне, стига да има малко желание и воля.

Автор: Кирил Любенов, треньор по кросфит в Cfit Bulgaria (Кросфит България)

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Pufpaf ( преди 9 години )
Тренировките много помагат особено такива със тежести !След тренировка на сутринта ми е твърд като бамбук, то чак ми пречи на спането.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
добра смесица между спорт и секс :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар