IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни упражнения за премахване на целулита

6 юни 2014 11 01

Борбата срещу целулита не бива да спира

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Борбата с целулита е дори по-трудна от борбата с наднорменото тегло. Целулитът е генетично обусловен, затова и борбата с него е борба за цял живот.

Появата на „портокалова кожа“ не е пряко свързана с теглото на човек – среща се както при слаби, така и при по-пълни хора. Но при хората с наднормено тегло е възможно да е по-ясно изразен.

Какво представлява целулитът?

Най-простичко казано това са мастни клетки, блокирани в лимфна течност. Именно задържането на повече течности (лимфа) в тялото води до появата на ефекта „портокалова кожа”. По-високите нива на естроген допълнително благоприятстват и обясняват защо целулитът е по-разпространен сред жените и рядко срещан при мъжете.

Как да се преборим с целулита?

За най-успешен и траен резултат в борбата срещу целулита е необходимо правилно да бъдат съчетани три базови подхода – правилно хранене, целенасочени тренировки и професионални масажни процедури. Всеки един от тях, приложен самостоятелно, ще има само повърхностен или никакъв ефект.

Антицелулитен хранителен режим

Антицелулитният хранителен режим не е консумация на определени храни в определен грамаж и под определен час. Това е по-скоро избягване на храни, които допринасят за формирането на целулит. На „пиедестала“ застават солта, която спомага за задържането на вода в тялото, газираните и подсладени напитки, алкохолът и храните с високо съдържание на консерванти (следете етикетите за съдържание на Е-та).

Катализатори на целулита са още тестени храни и всякакви изделия от бяло брашно, пържени и мазни храни, маргаринът и маслото, както и продукти, които съдържат аспартам (аспартамът е подсладител, който се задържа в тялото като токсин за 10 години).

Препоръчително е антицелулитната диета да е фокусирана върху консумацията на пресни или с минимална преработка плодове и зеленчуци, фрешове, пълнозърнести богати на фибри храни, кафяв ориз, риба, пилешко или пуешко месо, киноа или чия, яйца, извара или нискомаслено сирене, сурови ядки и др.

От изключителна важност е приемът на минимум 2 литра вода на ден. Колкото повече вода пиете, толкова повече течности изхвърляте, а с тях и повече токсини от тялото си. Изчистеното от токсини тяло има по-добър метаболизъм, съответно по-добро изгаряне на мазнини.

Антицелулитни тренировки

Тренировките в борбата ни срещу целулита трябва да са с акцент върху по-интензивно кардио натоварване – минимум 40 минути, по възможност сутрин и на гладно. Подходящи спортове са фитнес, плуване, бягане, ходене или каране на велосипед (най-добре е на открито). Във фитнес-залата най-ефикасни са степерът и/или бягащата пътека, където редуваме бягане под малък наклон с бързо ходене под по-голям наклон.

Антицелулитните упражнения трябва да са такива, с които да тонизирате бедрата и дупето. Това отново е тренировка за цялото тяло с акцент върху местата, където най-често се натрупват целулитни мазнини.

Ето някои лесни упражнения за оформянето на желаната фигура без целулит:

1. Приклекнете и съберете двете колена напред, така че бедрата ви да образуват 90 градусов ъгъл с подбедриците. Опитайте се да се задържите в тази позиция, докато не почувствате лек дискомфорт. Направете 10 повторения на упражнението.

2. Изправете се и раздалечете краката един от друг. Започнете да приклякате, като привеждате горната част на тялото напред, а задните части движете максимално назад. След приклякванията се изправяйте в първоначалната позиция. Направете 20 повторения на това упражнение.

3. Изправете се и приберете двата крака, така че тялото ви да е под права линия. Наклонете едното бедро леко напред и свийте коляното или използвайте опората на стол. Другият крак изпъвайте назад под права линия. Редувайте и двата крака в различните елементи на упражнението. Повторете го 20 пъти.

4. Легнете. Свийте коляното и доближете бедрото си към торса, все едно се опитвате да се свиете в ембрионална поза с единия крак. Направете това упражнение, като свивате и другия крак по същия начин. Повторете го 20 пъти.

5. Легнете на една страна. Движете крака си нагоре под права линия. След това се обърнете на другата страна и повторете упражнението, като изправяте другия крак. Направете по десет пъти движението за всяка страна.

6. Легнете отново. Изправете гръбнака. Движете краката си във въздуха с присвиване и разтягане на коленете, все едно карате велосипед. Направете 20 повторения на това упражнение.

7. Изправете се. Тялото ви трябва да образува права линия. Изпънете единия крак максимално назад, без да го присвивате в коляното, а другият задръжте изправен в коляното. Върнете крака и направете това упражнение и с другия. Повторението на движенията трябва да бъде 20 пъти. Може да приложите два пъти на ден тази програма от движения за оптимален успех и редуциране на целулита. Седмично е необходимо повторението ѝ поне два или три пъти.

Антицелулитни масажи

Антицелулитните масажи в комбинация с правилната тренировка и здравословен хранителен режим ще дадат силен тласък за по-бързо постигане на наистина видим ефект. Масажите не са основно, а помощно средство в тази безмилостна борба. Антицелулитният масаж е дълбочинен силов масаж. С него се цели да се постигне т. нар. „разбиване“ на целулита. В превод това означава дрениране на задържаната лимфна течност, която „блокира“ мастните (целулитните) клетки и пречи на пълноценното им усвояване от организма в процеса на изгаряне на мазнини. Този вид масаж значително подобрява кръвообращението в областта на проблемните зони и намалява образуването на отоци в долните крайници.

Антицелулитни съвети

Ако през по-голямата част от деня сте в седнало положение, добре е да си намирате причина и да се раздвижвате за 5-10 мин на всеки половин час. Хора с такъв тип професии често страдат от лениво кръвообращение в областта на бедрата, съпътствано от ясно изразен целулит.

След като приключи работният ден, 15 минути почивка с високо вдигнати крака ще облекчи умората в краката и ще помогне за по-доброто оттичане на задържаната течност. Редуването на топъл и студен душ ще подобри кръвообращението в проблемните зони, ще направи кожата по-гладка, стегната и еластична.

Ако има възможност съчетавайте контрастните душове с кръгови масажни движения поне по 5 мин на всеки крак – ефектът ще е наистина осезаем.

* Автор на публикацията: екип на фитнес център SkyGym beauty&sport.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари