IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Методът пилатес – какво не знаем?

23 юни 2014 05 55

Създаден е още в началото на 20-ти век

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пилатес е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика и йога на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота.

Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането в определен брой повторения. Движенията изглеждат прости, но за да ги изпълнявате „чисто“ се изисква максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума.

Методът Пилатес е създаден от Джоузеф Пилатес, американец от немски произход, в началото на 20-ти век. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг.

Методиката от упражнения, която Джоузеф бил създал за себе си, успешно била приложена за възстановяване на ранените британски войници в Първата световна война, като се монтирали пружини към болничните им легла.

По-късно заедно със съпругата си Клара, Джоузеф Пилатес доразвива тези свои идеи и методи в собствено фитнес студио в Ню Йорк и методът „Пилатес“ придобива изключителна популярност.

Според Джоузеф Пилатес, за да функционират всички системи в човешкия организъм, той трябва да бъде снабдяван с много кислород .

“Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха“ – казва той. Затова към всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате. При неправилно дишане движенията стават по-малко ефективни.

Снимка: Thinkstock

Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху определена област, характерно за фитнес системите. Целта е постигане на равновесие, подобряване на кръвообращението, облекчаване от стреса, повишаване на издръжливостта.

Заради комбинацията от комплексни упражнения за цялото тяло в съчетание с правилно дишане методът „Пилатес“ изключително много наподобява йога.

SkyGym beauty&sport провежда часове по пилатес всеки вторник и петък от 12:15 до 13:15.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Прекрасна гимнастика, пробвала съм я!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар