IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-ефективните начини за мързеливо отслабване

7 октомври 2014 12 41

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лятото като че ли току-що отмина и следващото е още много далече. Но като поддръжници на постоянството в грижата за Tialoto, определено сме против кратките драконови диети и изтощителни хранителни режими. В същото време горещо подкрепяме систематичната и постоянна грижа за доброто здраве и физическа форма.

Затова направихме за вас кратък анализ с плюсове и минуси на най-популярните методи за бързо и „мързеливо“ оформяне на тялото...

Карб и фет-блокъри

Въглехидратните (carb) блокъри са съставени от екстракти от бял боб и пшеница, които инхибират храносмилателните ензими (амилаза, алфа-гликозид), разграждащи въглехидратите на скорбялата, съдържащи се в картофите, хляба, пастата. Това предотвратява усвояването на част от въглехидратите от организма – вместо да се натрупват, те се изхвърлят през отделителната система.

Фет-блокърите са два вида: хитозан и орлистат. Най-често съдържат хитозан – подобна на диетични фибри субстанция, която се извлича от мидени черупки. Хитозанът е полизахарид – дълга верига от захарни молекули, която на теория абсорбира между 6 и 10 пъти повече мазнини от теглото си и те се изхвърлят заедно с него. Той създава покритие от гел около липидните молекули в червото, предпазвайки ги от ензимите, които ги разграждат и ги изпращат в кръвта за усвояване от тялото.

Карб и фет-блокърите трябва да се взимат непосредствено преди хранене, ако искате да подействат в посока отслабване.

За жалост, тези добавки имат един неприятен основен недостатък и по-точно това, което се случва с храната, когато не бъде смляна докрай.

Оплакванията може да започнат с подуване на стомаха, да продължат с оригване, метеоризъм и да завършат с диария или пък със запек.

Диуретици

Диуретиците, познати също като „водни хапчета“, спомагат за освобождаването на излишната вода и сол от тъканите и кръвта в урината. Те са ефективен начин да се отървете от излишното водно тегло, което ви кара да се чувствате подути и по-тежки отколкото сте в действителност. Съществуват и естествени диуретици, сред които най-често употребяван е зеленият чай.

Добре е да се има предвид, че макар и диуретиците да са безопасни в повечето случаи, е възможна появата и на странични ефекти. Една от най-честите опасности е тази от дехидратация, а ранните симптоми са повишено чувство за жажда, главоболие и виене на свят. Важно е също така да се уточни, че диуретиците не довеждат до изгаряне на мазнини и калории, а единствено до загуба на водно тегло, т. е., в момента, в който спрете да ги взимате, вие ще възвърнете своите водни запаси. Затова лекарите винаги напомнят основното правило – колкото повече вода пиете редовно, толкова по-малко водни запаси прави организмът ви.

Хранителни добавки

Освен диуретиците и въглехидратните и мазнинни блокъри, множество хранителни добавки доказано помагат в борбата с излишните килограми. На първо място обаче специалистите по хранене препоръчват всички приемани добавки да бъдат с изцяло естествен произход (а не синтетични). За премахване на шлаките в стомаха и червата, помагат естествените пробиотици и фибрите. Те възстановяват нормалната микрофлора и функциониране на храносмилателната система – задължителни за нормално функциониращ метаболизъм. Изключително важни и липсващи в менюто на хората от нашия климатичен пояс, са ненаситените мастни киселини – Омега 3.

Гелове за отслабване

Геловете за отслабване, представляват трансдермални гелове, които се прилагат на повърхността на кожата. Повечето от тях притежават тонизиращо действие, освен че намаляват целулита и подкожните мазнини, подчертавайки по този начин мускулите. Геловете за отслабване са добър начин да се отървете от неестетическия вид на мазнините и целулита на места, които понякога трудно се повлияват от диети и упражнения – корем, бедра, горната част на ръцете и разбира се задните части.

Недостатък на геловете е, че ефектът не е гарантиран – често те влияят позитивно, но за качествена промяна във формата и теглото не може да става и дума. По-скоро са добра допълваща процедура.

Кавитация (ултразвукова липосукция)

Кавитацията представлява процедура, при която чрез ултразвук се премахват мастните натрупвания в избрани части от тялото. Става въпрос за процес, при който ултразвук с контролирани високочестотни вълни генерира микромехурчета в течностите на тъканите. Тези мехурчета се спукват поради промените в налягането на мастните клетки в третираните зони и се разрушават. Мастните клетки се превръщат в течна субстанция, която се извежда от организма чрез лимфната и отделителната системи. Ултразвуковите вълни въздействат през кожата и водят до намаляване обема на мастните тъкани.

Кавитацията се препоръчва при лечение на целулит и, разбира се, за намаляване обема на мастната тъкан. Зоните, които могат да бъдат третирани посредством кавитация, са корем, крака и ръце.

Сред рисковете обаче са промяна на кожата в третираните зони (поява на малки пъпчици, зачервяване), а понякога – затруднено дишане, виене на свят, тъканни и неврологични увреждания. В някои случаи кавитацията може да причини и химични ефекти, като тези при образуване на свободни радикали, както и ерозия на повърхността на клетката. Като цяло освобождаването на голям обем на мастни клетки също крие своите рискове при бъдещо хранене с храни, образуващи мазнини, защото е възможно те да се натрупват в останалите около органите мастни клетки, вместо под кожата, където мастните клетки вече липсват.

Лазер

Сравнително нова технология, Zerona e медицински лазер, който позволява да се извършва безболезнена корекция на фигурата без хирургическа намеса, безконтактно и сравнително бързо.

Работната вълна на лазера се поглъща от митохондриите на клетката (това са генераторите на енергия) и временно отслабва структурата на клетъчната мембрана. Така се създават временни пори, през които мазнините преминават в междуклетъчното пространство, откъдето се обработват от лимфната система. След освобождаването от клетката, триглицеридите се поглъщат от лимфната система и се пренасят към лимфните възли. Някои от свободните мастни киселини се използват като гориво за процесите в тялото. Други се окисляват в черния дроб и се изхвърлят от организма. Любопитно е, че след освобождаването си мазнините не се преразпределят, а ускоряват естествените метаболитни процеси и при мнозинството от пациентите се наблюдава намаляване на подкожните мастни отлагания не само в третираните зони, а и по цялото тяло.

Сериозни рискове за здравето не са отбелязани (Zerona е единственият уред, който не само е одобрен като безопасен от Департамента по здравеопазването на САЩ, но и обявен за 100% ефективен). Въпреки това трябва да се има предвид, че при извеждането на толкова много триглицериди от мастните клетки, е добре да не се натоварва допълнително черният дроб (натоварването от лазера е по-малко от прекаляване с алкохол, например). Също така по време на лечението, е задължителна леката физическа активност и приемането на хранителни добавки и много вода, за да се подпомогне процесът на отслабване. Zerona е и най-скъпият метод за отслабване – курс процедури е на стойност близо 1000 лева.

Антицелулитен масаж, LPG

Той служи за разбиване на мастните натрупвания, премахване на целулита, скулптуриране на тялото, стягане и изглаждане на кожата. Извършва се както от масажисти (ръчен масаж), така и със специални уреди (механичен масаж). Важно е да се знае, че след провеждането на антицелулитен масаж не трябва да възникват синини. Синината е кръвоизлив в тъканите, при който се разрушават най-малките капиляри, – това забавя много скоростта на премахване на целулита. Ако след масажа получавате трайни синини, веднага сменете масажиста или процедурата и преустановете терапията до възстановяване на нормалното кръвообращение в тъканите.

Механичният антицелулитен масаж със сигурност е по-ефективен и безопасен от ръчния – човешката ръка може да прищипва, натиска, повдига и разтяга кожата, но не може да прецени точно колко сила да използва, както и да осъществи пулсиращо действие, което разнася натрупаната лимфна течност и подпомага премахването на целулита.

Затова по-безопасни са новите технологии, като домашните уреди против целулит, както и липомасажът.

LPG масажът например раздвижва тъканите чрез система от въртящи се валяци. Те предизвикват регулиран вакуум, повдигащ и засмукващ кожата, като я подлагат на енергична гимнастика. Основната цел на това е да се разбият мастните натрупвания, да се засили венозната и лимфната циркулация, да се подобри метаболизмът на кожата, а това да доведе до резултата на възстановена съединителна тъкан, която да е без неприятния „портокалов вид“. Този вид масаж би могъл да се ползва и при някои видове спортни травми, но е опасен за живота на пациенти със сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и при имунно-алергични кожни реакции. Сред другите му недостатъци са нетрайните и негарантирани резултати и задължителното комбиниране с подходяща диета и спортен режим.

Автор на статията: Елена Пенева

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

R.K ( преди 9 години )
Това е най-малката глупост, това не е мързеливо отслабване, а идиотщина!!!!!Къде остана здравословното хранене и спортуването?Надявам се, че хората я четат, но не я вземат на сериозно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Р.Р. ( преди 9 години )
Статията е публикувана на 07 октомври, а започва с думите: "Август е, лятото малко закъсня, но все пак е месецът на отпуските, плажните партита и почивките." .... Що за глупост?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар