IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На децата трябва да им се забрани да удрят топката с глава

14 август 2014 11 01

Това може да доведе до увреждане на мозъка

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Футболът е един от най-популярните спортове в света и сред любимите игри на децата. Оказва се обаче, че ударът на топката с глава е абсолютно непрепоръчителен поне за подрастващите Невро-хирургът д-р Майкъл Грей от Университета на Бирмингам заявява, че на младежите трябва да им бъде забранен този удар, защото е твърде опасен.

Експертът казва, че жонглирането на топката с глава причинява щети на черепа и може да увреди мозъка. Той казва още, че вратните мускули на децата не са достатъчно развити, за да се справят с шока от удара на топката. Други лекари в миналото също са предупреждавали, че футболните топки са твърде тежки за детския череп и наистина могат да доведат до увреждане.

Д-р Грей казва за Sky News следното: "Не мисля, че децата трябва да спрат да спортуват или да играят футбол, но треньорите трябва да преразгледат начините, по които обучават подрастващите. Ударът на топката с глава не трябва да се прилага при деца под 14 години, защото вратовете им не са станали достатъчно силни, за да издържат на движението на главата при удара. В допълнение мозъкът се разклаща и се върти, когато главата е ударена от топката и това причинява допълнителни щети."

Факт е, че футболът може да доведе до мозъчно сътресение, загуба на съзнание и наранявания на главата. За това д-р Грей иска да се направят други правила на играта особено за децата. Някои училища в САЩ вече са забранили на децата да удрят топката с глава по време на мач.

Идеята е и по принцип да се вземат мерки за ограничаване дори на броя на възрастните футболисти, които центрират топката с глава от корнер, защото д-р Грей заявява, че вторичното мозъчно сътресение, е опасно за живота на човек.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
хахахах, а какво ще кажете изобщо да им забраним да играят - така ще е най-сигурно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар