IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо като се храните сами наддавате на килограми

16 август 2014 15 29

4 основателни причини

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Оказва се, че храненето без компания често става причина за наддаването на килограми. Съвременният начин на живот е твърде забързан, а и има световна тенденция все повече хора да живеят сами (рекордните 27% от всички домакинства се състоят от само един човек), така че соло хапването вече е нещо често срещано.

Изследванията установяват, че 55 процента от хората консумират поне едно свое дневно хранене самостоятелно. Най-вече това са закуската и/или обядът, но 32 процента от индивидите се наслаждават и на вечеря за един човек.

Ето и причините защо самостоятелното хранене може да ви коства няколко излишни килограма:


1. Когато се храни сам, човек рядко сяда на маса.

Когато човек се храни сам, той е склонен да залага на по-висококалорични възможности, а освен това проблемът е, че той рядко сяда на маса. Обикновено хората хапват на бюрото си, на пейка в парка или в движение и така приемат повече храна, което може да увеличи вероятността от покачване на теглото. Затова независимо дали се храните на открито, на пейка или на масата в кафенето до вашия офис, седнете и се опитайте да се насладите на храната си, както бихте направили, ако се храните в приятна компания.

2. Хората, които се хранят сами, често го правят в компанията на телевизора или лаптопа си.

Хората, които живеят сами, масово се хранят докато гледат телевизия или докато си проверяват електронната поща. Така те отново не обръщат внимание на това колко храна точно консумират и не усещат сигналите за ситост, а това е основата рецепта за преяждане. Съветваме ви да не се разсейвате докато ядете и да включвате екрана, едва след като приключите със закуската/ вечерята си.

3. Самостоятелното хранене често е твърде бързо.

Когато човек се храни сам той не прави никакви паузи за разговори и така не дава време и възможност на мозъка си, да регистрира, че стомахът е пълен и да даде сигнал за ситост. Добре е, дори когато се храните самостоятелно, да правите някакви паузи или просто да се стараете да дъвчете по-дълго. Опитайте се да забавите процеса дори и ако се налага от време на време да оставяте вилицата/лъжицата си в чинията.

4. Хората, които ядат сами, по-често си поръчват готова храна за вкъщи.

Повечето кулинарни рецепти са предназначени за двама до четирима души, затова хората, които живеят сами, бързо се отказват от готвенето. Проблемът е, че те започват да залагат на полуфабрикатите и на поръчката на храна за вкъщи, която често е висококалорична. Съветваме ви, дори да не споделяте дома си с друг човек, да се научите да пускате фурната и котлоните и да си приготвяте ястия от зеленчуци и постни белтъчини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )