IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които не трябва да криете от гинеколога си

21 август 2014 06 00

Топ 10

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Все още много жени не са готови да споделят всичко със своя гинеколог, въпреки че им се налага да застанат пред него в супер неудобна поза. Истината е, че понякога дамите не могат да споделят с лекаря си неща, които са от жизненоважно значени за тяхното сексуално и репродуктивно здраве. Ето и 10-те неща, които всяка жена трябва да сподели със своя гинеколог:

1. Броят на сексуалните си партньори. Това е наистина важна и полезна информация от медицинска гледна точка, а и работата на гинеколога ви не е да ви съди. Истината е, че колкото повече информация има той за вас в това отношение, толкова по-специфичен и персонализиран може да е подходът му към вашата ситуация.

2. Дали сте правили секс без презерватив, дори само веднъж. Трябва да сте наясно, че има много полово предавани болести, като хламидия, които протичат без никакви симптоми и други като папилома вирус, които могат да не се обадят в продължение на години. Ваша отговорност е да кажете на лекаря си, ако сте били изложени на риск от необезопасен секс.

3. Ако не сте в състояние да стигнете до оргазъм. Гинекологът не е сексолог и няма да ви отговаря на въпроси за сексуална дисфункция, но все пак той може да иска да ви помогне. Освен това липсата на оргазъм може да е сигнал за друг вид здравословен проблем.

4. Ако от време на време кървите след секс. Ако това ви се случи еднократно и то след по-груб секс, най-вероятно не трябва да тичате при лекаря си, но ви се случва редовно, трябва да уведомите гинеколога си. Кървенето след секс може да е предизвикано от някаква инфекция или от предраково състояние на маточната шийка.

5. Ако месечният ви цикъл е странен напоследък. Дори да сте сигурна, че не сте бременна, промените в менструацията са нещо, което определено трябва да споделите с вашия лекар. Същото важи, ако вашият цикъл е много силен и обилен или пък е много по-кратък и лек от нормалното. Може да се касае за различни неща, включително хормонални дисбаланси, киста или инфекция.

6. Ако сексът е болезнен за вас.  Не се притеснявайте да говорите с гинеколога си за това. Може да се дължи на вагинална сухота или да е страничен ефект от приема на противозачатъчни хапчета.

7. Какви лекарства и/или добавки приемате. Това е важна информация поради много причини, независимо дали искате да забременеете, или не. Дори и билковите добавки понякога могат да имат противопоказания в определени ситуации.

8. Ако усетите неприятна миризма от влагалището. Това обикновено е знак за инфекция или за рН дисбаланс, които гинекологът ви може да излекува. Интересното е, че за това виновници могат да се окажат и тампоните (може парче от някой да е останал вътре във влагалището).

9. Ако имате намерение скоро да забременявате. Добре е да информирате лекаря си, ако вече умувате на тема „бебе“. Обикновено гинеколозите препоръчват на жените, които планират скорошна бременност да пият фолиева киселина и им дават различни съвети, свързани със по-здравословен начин на живот, които помагат на плодовитостта. Освен това им правят по-пълни изследвания.

10. Ако имате проблеми със съня напоследък. Ако сте в началото на 40-те години, това може да е признак за влизане в менопауза. Въпреки че е рядкост да започнете да виждате симптомите на този ранен етап, то определено не е нечувано.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари