IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 възможни причини менструацията ви да закъснява

29 август 2014 07 50

Не изпадайте в паника! Не е задължително да сте бременна

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Много жени изпадат в паника всеки път, когато месечният им цикъл реши да се позабави с няколко дни, въпреки че винаги правят безопасен секс. Те бързат към аптеката, за да си купят тест за бременност, вместо да се замислят, какви други могат да бъдат причините за това закъснение.

Преди да започнете да изпадате в параноя, прочетете 8-те най-вероятни причини за забавянето на менструацията ви, различни от "нежелана, неочаквана, непланирана, ранна бременност":

1. Промяна в обичайния ритъм на живот

 Ако наскоро сте започнали нова работа и сте променили часа си на събуждане сутрин, ако сте били на почивка или напоследък си лягате твърде късно - всичко това може да повлияе на цикъла ви. На тялото ви ще му отнеме известно време, за да се приспособи към промяна в обичайния ви режим, особено ако тази промяна е съвпаднала с овулацията ви.

2. Стрес

Вашите емоции, могат да окажат голямо влияние върху редовността на менструацията ви. Ако сте в труден, забързан и/или напрегнат период, майката природа може да ви играе шеги като забавя месечния ви цикъл без основателна причина.


3. Заболяване

Ако се разболеете от вирусно заболяване/грип точно в периода преди овулацията ви, това може да забави самата овулация, а от там и цикъла ви.

4. Прием на определени лекарства

Ако наскоро сте започнали да приемате нови медикаменти, или сте променили дозата на лекарства, които пиете от по-отдавна, това може да се отрази на благосъстоянието на вашето тяло, включително и на менструалния ви цикъл. 

5. Драстични промени в теглото

Значителната промяна в теглото - драстично отслабване или бързо напълняване може да се отрази зле на редовността на цикъла ви, както и на цялостното ви здраве. 

6. Прекаляване със спорта

Ако напоследък сте се вманиачили на тема спорт или се готвите за участие в маратон, то вие може да повлияете на месечния си цикъл. В действителност, жените, които се занимават с екстремна физическа активност, често имат нередовна менструация.  

7. Грешна преценка

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но много жени имат по-къс или по-дълъг цикъл. 

8. Проблеми с хормоните

Хормоналният дисбаланс е най-сериозната причина за закъснение на месечния цикъл. Проблемът може да се крие в щитовидната жлеза, в хипофизната жлеза или да се дължи на синдрома на поликистозните яйчници.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )