IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Диетичните храни“, които диетолозите не слагат в чинията си

19 септември 2014 07 09

Диетичните храни невинаги са здравословен избор

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки диетолог препоръчва на клиентите си свои, доказани режими за здравословно хранене и здравословно отслабване. Някои от тези експерти залагат на диетите с протеини, други на честото хранене с малки порции, трети наблягат на зелените храни, четвърти на пълнозърнестите продукти и т. н.

Какви обаче са храните, които нито един уважаващ себе си експерт по хранене не би включил в менюто си?

Ето и 5-те най-лоши „диетични храни“ според диетолозите:

1. Обезмаслените храни

Според по-голямата част от диетолозите храните без съдържание на мазнини, попадат в категорията на „храните без смисъл“. Според експертите намалено съдържание на мазнини във фъстъчено масло, например, означава че производителите просто са намалили общата сума на фъстъци в маслото, а те са здравословен източник на добри мазнини, като вместо това са ги заменили със захар. С други думи, по-добре да ядете оригиналната версия на продукта, а не обезмаслената.


2. Месо и млечни продукти от животни, отглеждани в конвенционалните ферми

Повечето диетолози избягват да ядат червено месо и пилешки продукти, като си набавят животински протеини най-вече от риба, морски дарове, яйца и някои млечни продукти. Първото нещо, което експертите по здравословно хранене гледат на опаковката на продуктите е, с какво са били хранени животните. За тях има значение дали едно животно е хранено с царевица или с трева. Месото на говедата, хранени с трева, има по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, както и на витамините A и E, отколкото месото на животните, хранени с царевица. Да не говорим, че животните от конвенционалните ферми се третират с антибиотици, за да растат по-добре и по-бързо.

3. Замразено кисело мляко

Ако търсите здравословен десерт, който има вкус на сладолед, сигурно ще се сетите за замразеното кисело мляко. И все пак, дори и то може да бъде заредено с прекалено много мазнини и захар и да е с прекалено високо съдържание на калории. Според диетолозите е много по-добре да си хапнете малка порция истински сладолед, вместо да изядете огромна купа ледено кисело мляко с какви ли не добавки в него.

4. Барове/десерти с фибри

Фибрите са здравословни поради много причини. Изследванията показват, че диетата с богата на фибри храна, е свързана с по-нисък общ холестерол в кръвта, по-малко запек и дори загуба на тегло. В действителност закуската, богата на фибри ни помага да ядем по-малко през целия ден. Фибрите се съдържат естествено в растителните храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Проблемът е, че много хора решават да си набавят полезните фибри, не чрез консумацията на плодове и зеленчуци, а чрез десерти със съдържание на фибри. Често обаче тези закуски са пълни със захар, царевичен сироп, мед, масло от палмови ядки и/или фруктоза. Влакната са добавени дотолкова, че производителите да имат право да поставят на продукта си етикет за високо съдържание на фибри, но това не го прави здравословна опция. По-добре хапнете една ябълка.

5. Калорични кафе напитки

Няма лошо да започвате деня си с прясно сварено кафе. Тази напитка доказано има няколко ползи за здравето – намаляване риска от смърт от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет или инфекции. Проблемът е, че хората масово добавят към кафето си какво ли не – мляко, захар, сметана и т. н. Например, едно голямо ароматизирано кафе-лате съдържа 300 калории, а обикновеното чисто еспресо има само 5 калории.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари