IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червено вино в борбата срещу акнето

9 октомври 2014 11 10

Може ли тази напитка да подобри вида на кожата ви?

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Оказва се, че ресвератролът – антиоксидантът, който се съдържа в гроздето, от което се прави виното, може да убие бактериите (Propionibacterium), които причиняват акне. Въпросната съставка всъщност е едно от най-ефективните лечения на акнето и като цяло помага за предотвратяване на увреждането на тъканите.

Комбинирането на ресвератрол с други медикаменти срещу акне като бензоил пероксид, може да подобри способността на лекарството да убие бактериите, твърдят учените. Според експертите редовната консумация на червено вино може да намали и общото зачервяване на кожата.

Една или две чаши на ден от въпросното питие могат значително да подобрят състоянието на кожата. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Дерматология и терапия“. За антиоксидантите в червеното вино отдавна се знае, че помагат за здравето на сърцето. По принцип те са известни с това, че спират образуването на свободните радикали, които причиняват стареенето на клетките.

Ръководителят на изследването д-р Ема Тейлър от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, казва: „На първо място ние решихме, че действията на тези две съединения – ресвератрол и бензоил пероксид са противоположни и комбинацията помежду им би трябвало да е безсмислена. Това изследване показва, че комбинирането на окислител и антиоксидант може да подобри борбата с бактериите за по-дълъг период от време.“

Учените открили, че бензоил пероксид е в състояние да убие бактериите във всички нива на концентрация, но ефектът е краткотраен – само в първите 24 часа. Докато ресвератрол спира развитието на бактериите, отслабвайки структурата им, което има по-дълготраен ефект.

Като цяло, двете съединения заедно са най-ефективни за намаляването на броя бактерии, причиняващи акне. Изследователите също така са открили, че бензоил пероксид е много по-токсичен от ресвератрол, което би могло да обясни защо причинява раздразнена кожа, когато се използва за локално лечение с висока доза или концентрация.

Милиони хора по света страдат от акне и то има значителен психологически ефект върху пациентите. Повечето хора с този проблем са на възраст между 12 и 25 години. Девет от десет тийнейджъри развиват някаква степен на акне. Нелекуваното акне обикновено трае около четири до пет години и води до появата на белези.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари