IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аборт или планирана бременност и майчинство – изберете сами

3 ноември 2014 14 33

Спешната контрацепция спасява от аборт

Аборт или планирана бременност и майчинство – изберете сами

В днешно време младежите правят секс за пръв път на 12-14-годишна възраст, а броят на абортите у нас е над 400 на 1000 раждания. С това се нареждаме на едно от „челните“ места в Европа.

В България абортът все още се смята за основно средство срещу нежелана бременност, което си има логично обяснение – само 3% от жените у нас ползват изобщо някакви контрацептиви. Най-познатото средство за предпазване сред мъжете е прекъснатият полов акт, следван от презерватива, и на трето място – от таблетките антибебе.

И мъжете, и жените не знаят, че от 3 до 5 % от семенната течност понякога изтича преждевременно, преди да е настъпил моментът на еякулация – без мъжът да усеща и преди да е прекъснал половия контакт. Едва 6% от българките са чували за спешна контрацепция, а 3% от тях са прибягвали до нея.

Дълго време сред нашите лекари съществуваше страх, че ако хората се запознаят с възможностите на спешната контрацепция и тя стане леснодостъпна, те ще започнат да използват само нея и ще пренебрегнат конвенционалните средства. Но опитът в страни, които я прилагат от години, показва, че такава опасност няма. Нещо повече, броят на абортите в тези страни е намалял.

Спешната контрацепция е алтернатива на аборта, а не на другите методи за предпазване от бременност. Жените, които имат редовни полови контакти, трябва да използват някой от конвенционалните методи.

ESCAPELLE

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

флцн ( преди 9 години )
правят секс от 12-14,само на мен ли ми сеструва рано?С времето възрастта стаеа все по ранна,напраео накъде отива всичко.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар