IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате бебе на 40? Хванете си агнешко!

24 октомври 2014 06 00

Шансовете за зачеване на зрялата жена са по-добри с по-млад мъж

Режисьорката Сам Тейлър-Ууд е с 23 години по-възрастна от бащата на децата си; Снимка: Getty Images

Режисьорката Сам Тейлър-Ууд е с 23 години по-възрастна от бащата на децата си; Снимка: Getty Images

Ако искате да имате бебе на 40 години си струва да се насочите към връзка със значително по-млад от вас мъж. Учените са категорични, че шансовете за зачеване на жените в по-зряла възраст са много по-добри, ако потенциалният татко е доста по-млад от тях.

Според лекарите, след като една жена навърши 40, тя трябва да се насочи към връзка със значително по-млад мъж, ако иска да има дете. Ако нейният партньор е на възраст над 43 години, шансовете ѝ за забременяване драстично се сриват.

Например режисьорката на „50 нюанса сиво“ Сам Тейлър-Ууд (на снимката) е на 47 години, но миналата година роди второ дете на съпруга си Арън, който е с 23 години по-млад от нея.

Това означава, че т. нар. порода жени „пуми“ (жени на средна възраст, които излизат с доста по-млади мъже), има биологичен смисъл, особено в случаите, когато жената не е станала майка до по-късен етап от живота си, но все още не се е отказала съвсем от идеята да роди дете.

Канадските изследователи от Университета в Монреал смятат, че проблемът е в спермата на мъжа, която променя качеството си с възрастта. Яйцеклетката на една млада жена може да се справи с всякакви дефекти в сперматозоида, но по-старите яйцеклетки не могат.

Актрисата Хали Бери (48) стана майка за първи път на 40 години, като таткото на дъщеря ѝ Нала – Габриел Обри е с девет години по-млад от нея.

Хали и Габриел през 2007 г.; Снимка: Getty Images

Проучването е представено на годишната конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина в Хонолулу.

Водещият автор на изследването д-р Дахан е наблюдавал 631 жени на възраст 40-46 години, които са преминали през процедура инвитро (IVF). Техните партньори са били на възраст 25-73 години.

Оказало се, че жените с по-млади партньори са заченали много по-лесно и бързо от тези, които са имали по-възрастни мъже, въпреки че самите жени са били на сходна възраст.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари