IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стволовите клетки – тайната на възстановителната сила на организма

11 ноември 2014 07 40

Стволовите клетки – тайната на възстановителната сила на организма

В последното десетилетие в България усилено се заговори за ролята на стволовите клетки и техния уникален възстановителен ефект в човешкия организъм.

В световен мащаб науката вече доказа чрез проучвания, че  посредством натурални хранителни добавки е възможно да се увеличи броят на циркулиращите стволови клетки.

Днес със сигурност знаем, че зрелите стволови клетки изграждат  естествената възстановителна система на човешкото тяло, а един от механизмите на действие на хранителните добавки SE2®, StemFlo и ST5 с MigraStem е да подпомага именно тази система в нашия организъм ежедневно, ежеминутно, лесно достъпно за всеки човек!

Медицината разчита на зрелите стволови клетки, създавани в костния мозък, които да заместват  увредените и мъртвите клетки.

„Инжектирането на стволови клетки с източник-пъпната връв в крайна сметка постига увеличаване броя на циркулиращите стволови клетки. Това лечение е добре познато и ефективно, но доста скъпо“,– твърди Кристиан Драпо, канадски учен изследовател, неврофизиолог и главен изпълнителен директор „Научна дейност в „Стемтек“.

Българските медици имат своите наблюдения и практика, която достига до същите изводи. Как изглеждат нещата през погледа на доцент д-р Николай Лазаров? Помолихме го по тази сложна тема, да ни обясни на  достъпен език ключовите факти за стволовите клетки и ползите, които имаме от тях.

Доц. Николай Лазаров завършва хуманна медицина в Тракийския университет, където преподава в катедрата по Акушерство и гинекология.  Има над 50 научни публикации в редица медицински списания, а дисертацията му е върху онкологичните заболявания, свързани с рака на яйчника. Работи в Университетската клиника по Акушерство и гинекология в Стара Загора.

Доц. Лазаров какво е значението на стволовите клетки?

Те са една основна система в организма, която е открита през последните 50 години. Тя отговаря за обновяването на нашето тяло. Ние се раждаме със стволови клетки, те съществуват още от ембрионалния период и се мултиплицират до края на живота ни. Уникалното им качество е, че могат да се превръщат във всяка друга клетка от организма ни. Една стволова клетка може да замести клетка от мускулната или нервната тъкан, кожата или всяка клетка на тялото. Важното е да мигрират в тъканите и там да се превърнат в клетка от тази тъкан. Ето така става обновяването на организма. Първоизточникът на зрелите стволови клетки е костният мозък.

Как стволовите клетки се превръщат в други клетки?

Правят го по естествен начин. Да кажем, че имаме тъкан, която се нуждае по някаква причина от възстановяване. Тя подава химически сигнали, които достигат до костния мозък и това провокира циркулацията на зрелите стволови клетки, които достигат до тази тъкан. Там следват процеси на размножаване, за да достигнат необходимата бройка нови клетки и диференциране, за да започнат да работят като заобикалящите ги. В това е тайната на възстановителната и постоянно обновителната сила на организма - зрелите стволови клетки.

Какво уврежда състоянието или отделянето на зрели стволови клетки?

Това са всички радиационни лъчения, които ограничават производството им в костния мозък. Стресът е друг негативен фактор, който затруднява преминаването на зрелите стволови клетки и тяхната миграция в тъканите. Така те могат да циркулират, но без да достигнат мястото, където са най-важни. Цигарите са друг негативен фактор, една цигара блокира отделянето на стволови клетки за часове наред. Въобще всички негативни въздействия върху организма повлияват като цяло и този процес.

Какво показват последните изследвания за стволовите клетки?

Съвременната наука има достижения в лечението на редица заболявания, благодарение на стволовите клетки. Те могат да бъдат взети от кръв на пъпна връв още при раждането на човек и да бъдат замразени и съхранени при определени условия. Това е възможност, ако се наложи да бъдат използвани за бъдещо лечение. У нас има центрове, които предлагат такава услуга. Чрез стволовите клетки могат да се лекуват редица заболявания на кръвта, като левкемия, например. Аз бих заложил на превенцията, защото организмът е устроен така, че да може сам да се бори с проблемите.

Щом сме здрави означава ли, че нямаме нужда от стволовите си клетки?

Тук вече можем да говорим за превенцията. Това е в основата на съвременната медицина – да предотвратим причината, преди да се появи, за да не лекуваме последствията. Така официалната медицина решава много сериозни проблеми. Това означава повече здраве, което е равно на по-малко болести. Здравите хора днес, трябва да мислят за бъдещето. Ние не вървим с годините към подмладяване, колкото и здрави да сме сега. С възрастта ще започнат да се появяват проблемите, така е устроен човекът и тялото ни има срок на годност.

До какво води липсата на достатъчен брой стволови клетки, циркулиращи ежесекундно в кръвоносната система?

Организмът ни няма да може да функционира правилно и да се обновява. Естествената форма на този процес е стареенето. С годините тялото ни и в частност костният мозък забавя отделянето на зрели стволови клетки. Така постепенно организмът не може да се справи с нуждите на органите от обновяване. Стволовите клетки са като една универсална единица, която може да бъде поставена навсякъде и да заработи като част от цялото. Това „поставяне“ обаче, минава през плана за оздравяване на тялото, защото всяко тяло има различен план и нужди.

Можем ли да подпомогнем процеса на отделянето на зрели стволови клетки в организма и как?

Все повече проучвания показват, че увеличеното количество отделени зрели стволови клетки в кръвта води до по-добро здраве. По-добро сърдечно–съдово здраве или по-хубава кожа. По-добра функция на панкреаса или на стомашно-чревния тракт. Това е един от факторите за добро качество на живот. Повишаването на циркулирането на зрели стволови клетки, използвайки ресурсите на организма, може да стане с ежедневен маратон, фитнес или дори с медитативни техники, но. има хранителни добавки, лесно достъпни на българския и световния пазар, които повишат броя на циркулиращите стволовите клетки в организма - SE2®. Други, като StemFlo, разграждат фибриновата мрежа в кръвоносната ни система и особено в най-фините съдове – капилярите, за да осигурят оптимална циркулация на стволови клетки. И като допълнение - ST5 with MigraStem, подпомага мигрирането на зрели стволови клетки към тъканите и органите. Изборът е личен, но всеки може да направи нещо положително за себе си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари