IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йо-йо ефектът след отслабване не е вреден

8 ноември 2014 07 10

Освен това екстремните диети подобряват имунната система

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Дългогодишните предупреждения на лекарите, че рязката загуба на тегло води до йо-йо ефект (възстановяване на предишното тегло) се оказват ненужни. Досега се считаше че йо-йо ефектът е вреден за сърцето и забавя метаболизма.

Екип от експерти от University College в Лондон смятат обаче, че няма доказателства, че строгите диети или йо-йо ефектът след тях са вредни за сърцето. Д-р Майкъл Мозли казва: „Драстичните диети са вредни само, когато човек не приема протеини, защото тогава тялото започва да „изяжда“ мускулите, а сърцето е мускул.“

Другата теория, че йо-йо ефектът забавя метаболизма с течение на времето, също според д-р Мозли е грешна. Идеята е, че всеки път, когато губите тегло, вие губите мускулна маса, а когато си възвръщате теглото, вие трупате мазнини, а не мускули, а мазнините се горят по-бавно.

Но Майкъл Мозли твърди, че това е мит. „Няма нищо лошо в това да намалите теглото си бързо, стига да приемате достатъчно протеини и да спортувате редовно, за да поддържате мускулите си.“

Според него възвръщането на теглото не е въпрос на липса на воля, а е „програмирано“ от тялото. Просто организмът се бори да си възвърне теглото, което счита за нормално – това е негова защитна функция. Когато изведнъж започнете да приемате по-малко калории, тялото започва да се бори с глада като произвежда необичайно високи нива на хормона на глада – грелин.

По тази причина вие се чувствате още по-гладни. „Нашите тела са развили функция да се стремят към най-високото си тегло, до което някога са достигали. Тоест, когато човек иска да отслабне, променяйки начина си на живот, той всъщност се бори срещу биологията“, казва експертът.

Освен това според д-р Мозли драстичните диети са полезни, защото повишават имунитета. Краткосрочното намаляване на калориите до 800 на ден, може да подобри състоянието и на хората болни от диабет 2. Според него нивата на кръвната захар се връщат към нормалното именно след екстремни диети от до осем седмици.

Според учени от Университета на Южна Калифорния пък, когато гладуваме в продължение на два до четири дни, костният ни мозък започва да произвежда повече бели кръвни клетки, а те регенерират имунната система. Освен това екстремните диети намаляват РКА ензима, който се свързва с остаряването и увеличава риска от развитието на рак.

От всичко казано дотук, става ясно, че екстремните диети не са вредни, но че поддържането на новото тегло си остава предизвикателство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
И какво му е хубавото на йо-йо ефекта? Че след огромни усилия успявате да стопите килограмите и в момента, в който почнете да се храните нормално губите целия резултат? Че и даже качвате някой кг отгоре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар