IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само алкохолиците са застрашени от чернодробни заболявания

12 декември 2014 10 09

Хората, които пият спиртни напитки всеки ден, са най-сериозната рискова група

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора, които умират от чернодробно заболяване НЕ СА алкохолици, а просто консумират алкохол почти всеки ден, твърдят експертите. Според тях човешкото тяло се нуждае от поне 3 последователни дни почивка (от спиртните напитки) всяка седмица, за да може да се възстанови.

Чернодробните заболявания са една от водещите причини за смърт при мъжете, като през последното десетилетие смъртните случаи, свързани с консумацията на алкохол, са се покачили с 25%.

Лекарите предупреждават, че вместо да пият една чаша вино или една бира след работа, повечето мъже изпиват две-три бири или няколко чаши вино. По този начин те никога не дават почивка на черния си дроб и така излагат този свой орган на повишен риск от заболявания. Тези хора не са алкохолици, но обичат да си почиват вечер на „по питие“, считайки че това не крие рискове за здравето им.

Андрю Лангфорд, главен изпълнителен директор на организацията „British Liver Trust“, който е и инициатор на проучването, казва: „Заболяванията на черния дроб в момента са петият най-голям убиец в Обединеното кралство. Ако не направим нещо по въпроса, към 2025 г. това ще се превърне в епидемия. По-голямата част от хората, които умират от тези заболявания не са алкохолици, но пият всеки ден по навик.“

Чернодробните заболявания често се развиват бавно, но резултатът винаги е много лош. Освен функцията си да филтрира токсините от алкохол и наркотици, този орган е от жизненоважно значение за хормоналния баланс, съсирването на кръвта, както и за защитата на определени части на тялото от инфекции.

Освен алкохола, другите виновници за чернодробните заболявания са затлъстяването, вирусният хепатит и злоупотребата със стероиди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари