IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ходите пеша всеки ден

21 януари 2015 11 50

6 неоспорими причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Въпреки че сме в зимния сезон и времето често е мразовито, все пак е добре да отделяте по 15 минути дневно за разходки навън. Съвременните хора прекарват твърде много време в офиса пред компютрите си, в домовете си, в своите автомобили, в моловете и т. н. и забравят да се движат на открито.

Дори да нямате възможност да се разхождате сред природата, пак е полезно за здравето ви да се движите възможно по-често пеша. Ето и няколко причини, заради които си заслужава да го правите:

1. Ходенето пеша намалява стреса

Всички ние живеем в един забързан свят, изпълнен с напрежение, така че е важно да намираме някои ефективни начини за намаляването на този стрес. Един от лесните начини за понижаване на нивата на стрес е ежедневната разходка. В началото може да ви бъде малко скучно да се движите из улиците на града си, но постепенно ще усетите, че това ви действа отпускащо и освежаващо (особено ако не говорите по телефона си през цялото време).

2. Ще подишате свеж въздух

Всеки човек се нуждае от чист въздух всеки ден. Обикновено денят ни минава между четири стени – в офиса или у дома и това намалява ежедневните ни нива на кислород, което пък може да ни накара да се чувстваме по-напрегнати и дори депресирани. Чистият въздух доказано прочиства тялото и ума.

3. Ще си осигурите дневната доза витамин D

Една от най-добрите причини за ежедневна разходка навън е, защото слънцето е най-добрият източник, с чиято помощ се синтезира важния витамин D. Нашето тяло се нуждае най-малко от 15 минути слънце. Това помага за предотвратяване на много неща – от депресия и рак на дебелото черво, до остеопороза и болест на сърцето.

4. Ще се насладите на сезона

Радвайте се на различните сезони – така ще живеете в по-добра хармония с природата, а това ще ви помогне да намерите по-добър баланс в живота си. Разходките из природата помагат на човек да оцени най-малките неща в заобикалящата го среда. Наслаждавайте се на дърветата, на чуруликането на птиците (през пролетта), на яркото слънце, на промените в листата, на приказните снежни пейзажи и т. н.

5. Ще укрепите прасците си

Ходенето пеша укрепва прасците, а оттам се тонизира и цялото ни тяло. За по-възрастните хора е от особено голямо значение да имат здрави мускули на краката, за да могат да пазят по-добър баланс.

6. Ще откриете нови места и маршрути

Не на последно място ходенето пеша е начин да откриете нови, интересни места в квартала си или в града си – нови магазини, нови заведения, нови градинки, нов фитнес и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

teraflop ( преди 9 години )
Ще си поомачкате краченцата,ще си наместите ботушките,ще си демонстрирате новите ръкавички,якенце,шапка и шал.А може и да се запознаете с някого,като му подхвърлите уж случайно топка сняг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар