IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 знака, че диетата ви е небалансирана

26 март 2015 07 52

Как да разберете дали страдате от авитаминоза

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хората, които имат небалансирана на хранителни вещества диета, могат да страдат от форма на недохранване, а оттам тялото им да бъде ощетено поради липса на витамини и минерали.

Балансираната диета е най-добрият начин да подсилите имунната си система и като цяло да бъдете здрави и енергични. Затова, ако сте решили да отслабвате, внимавайте много какъв хранителен режим ще спазвате.

Ако подозирате, че имате авитаминоза, може да се наложи да подобрите начина си на хранене или да започнете да приемате добавки (витамини).

Ето и 10 признака, които ще ви покажат, че вашата диета не е балансирана и вреди на здравето ви:

1. Усещате умора и слабост

Умората и слабостта са симптоми, които показват хранителен дефицит. Може да се касае за анемия поради липса на желязо в кръвта. Други неща, които могат да причинят умора на мускулите и обща отпадналост са липсата на витамин B12 и калий.

2. Чувствате се депресирани

Депресията е психично заболяване, но има много неща, които могат да ви накарат да се чувствате потиснати. Проучванията показват, че небалансираното хранене може да направи човек нещастен и апатичен. Това може да е заради дефицит на омега-3 мастни киселини, аминокиселини и някои витамини и минерали.

3. Имате косопад

Когато човек има недостиг на витамин B6 в организма си, това може да му причини силен косопад. Чупливата и изтъняла коса пък може да е в следствие на недостиг на цинк или витамин А.

4. Имате лош дъх

Лошият дъх може да бъде причинен от редица неща, включително хапване на лакомства, кариес, инфекции на синусите. Това състояние може да показва, че се нуждаете от повече цинк, B6 или магнезий в диетата си. Хапвайте повече тиквени семки, банани или постно пиле (съдържат B6). Включете повече зеленчуци, боб и ядки в ежедневната си диета, за да увеличите приема на магнезий.

5. Имате акне

Акнето е характерно за пубертета, но може да засегне хора от всички възрасти. То може да е причинено и от хранителен дефицит. Консумирането на храни, съдържащи трансмазнини, може да провокира акне.

6. Получавате лесно синини

Ако сте склонни да получавате лесно синини и натъртвания, може тялото ви да се нуждае от повече калций, витамин C, фолиева киселина, витамин К и витамин В12.

7. Имате тикове на лицето

Ако редовно клепачите ви потрепват или получавате крампи, може би имате недостиг на магнезий или калий. Някои от най-добрите източници на калий са сьомга, пилешко, цитрусови плодове и авокадо. Важно е също така да пиете повече вода.

8. Имате диария

Това състояние също може да бъде причинено от липса на витамин B12 или на цинк. Ако имате диария, придружена с висока температура, по-вероятно е да се касае за вирусно заболяване.

9. Страдате от нощна слепота

Често проблемът се дължи на липсата на витамин А в храната. В някои случаи, нощната (кокоша) слепота може да е знак за липса на цинк или витамини B2 и B6.

10. Забравяте лесно

Ако страдате от загуба на памет или имате трудности в запомнянето, това може да бъде признак за недостиг на витамин B12, калций и желязо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари