IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предотвратите преяждането след тренировка

28 април 2015 06 00

Не забравяйте, че спортът не е извинение за гуляй

Снимка:  Nike

Снимка: Nike

Много хора спортуват редовно, но колкото и да се мъчат, не могат да отслабнат. Една от причините за неуспеха, може да се крие в навика им да преяждат след тренировка.

Обикновено след спорт ние огладняваме много и сме готови да изядем цяла пица съвсем сами. В същото време смятаме, че имаме право да ядем каквото си поискаме, защото сме се изпотили достатъчно във фитнеса.

Това е сериозна самозаблуда.

Ето защо, за да не преяждате след тренировка най-важното е да се храните по малко през целия ден, особено ако искате да свалите няколко килограма.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете обилния гуляй:

1. Хапнете лека закуска преди тренировка

Понякога истинската причина човек да е толкова гладен след тренировка е, защото не е ял разумно преди нея. Добре е да хапнете лека закуска преди спорт. Тя трябва да съдържа и въглехидрати и протеини. Например купа зърнени култури/мюсли с мляко или половин сандвич с фъстъчено масло, или кисело мляко с плодове.

2. Планирайте храненето си за деня, преди да отидете на спорт

Не губете време да си готвите след тренировка. Много е вероятно да решите да хапнете нещо нездравословно, докато приготвяте вашата храна. Вместо това планирайте и пригответе менюто си за целия ден още от сутринта. Така няма да има изненади.

3. Премахнете всички изкушения в кухнята

Дори да планирате да се нахраните здравословно след тренировка, ако в кухнята/в хладилника ви има нездравословни храни, много е възможно да се изкушите. Затова просто премахнете всички чипсове, бисквити и т. н. от дома си.

4. Яжте повече протеини

Често причината да сте гладни може да е в това, че не консумирате достатъчно протеини. Уверете се, че хапвате белтъчини на всяко свое хранене.

5. Протеиновите шейкове понякога са добър вариант

Ако бързате много след тренировка и нямате време да си приготвите диетична храна, можете да си забъркате протеинов шейк с малко вода или мляко. Намерете си хранителна добавка, която да не съдържа изкуствени / синтетични съставки.

6. Старайте се да се храните балансирано

Чувството на силен глад може да подтикне човек към преяждане. Затова се стремете всяко ваше хранене за деня да е балансирано и да съдържа необходимите количества протеини, въглехидрати и мазнини.

7. Тренировката никога не е извинение за гуляй

Дори да сте изгорили 1000 калории във фитнеса, това не може да е извинение да ядете след това каквото си поискате. Спортът е само половината битка по пътя към перфектното тяло, а диетата е другата половина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари