IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да отслабнем със зумба

5 май 2015 06 27

Един от най-известните у нас инструктори по зумба, Рамон Мартинес, разказва за предимствата на спорта

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Рамон Мартинес е истински магнетичен, позитивен човек, с типичния за латиносите чар. Част е от Танцово и спортно студио Dancing Time още от създаването на залата.

С времето успява да се наложи като един от най-харесваните и обичани инструктори. Родом е от Еквадор, споделя че в България му харесва, но и родината му липсва понякога.

Умее да създава неповторим тонус, енергия и добро настроение в класовете си. Можете да го откриете в понеделник (20.30), сряда (18.00) и петък (19.30) в Танцово и спортно студио Dancing Time.

Как решихте да се занимавате със зумба и от колко време сте инструктор?

По времето, когато живеех в Майорка, срещнах много добри танцьори. Някои от тях станаха зумба фитнес инструктори точно преди да реша да замина за България, с приятелката си, която е българка. Когато пристигнах в София си помислих, че това може да бъде наистина добра възможност за мен, тъй като съм танцьор, а и „латинос“. Всъщност водя зумба фитнес от октомври 2012 г.

Как протича един ваш час по зумба?

По време на класовете по зумба фитнес се опитвам по най-добрия и сполучлив начин да смесвам различни латино стилове (меренге, салса, кумбиа, регетон). Съчетанията включват и т. нар. комерсиална музика – Pitbull, David Guetta, Avicci и др. Идеята е хората да усетят силата и същността на зумба фитнес, да се забавляват по време на тренировка и да напредват към постигането на добрата форма.

Подходяща ли е зумбата за всички? Има ли възрастови ограничения?

Всъщност програмата ZUMBA FITNESS вече е адаптирана към всички – от бебета до баби и дядовци и предлага различни варианти. Зумбини /ZUMBINI/ – за деца от 0 до 3 г. Зумба Кидс /ZUMBA KIDS/ – за деца от 4 до 11 г. ZUMBA FITNESS/ ZUMBA TONING/ ZUMBASENTAO/ ZUMBASTEP/ AQUAZUMBA са различни варианти на ZUMBA и са ориентирани към младежи, юноши и възрастни. ZUMBA GOLD/ ZUMBA GOLD TONING/ е тренировка за хората над 50-годишна. възраст.

Вече има и нов стил в ZUMBA FITNESS, който все още не е официално обявен, но мисля, че скоро ще бъде. Очакваме го.

Какви танци се смесват в зумбата и можем ли да се научим да танцуваме благодарение на нея?

Още от създаването си, компанията Зумба постоянно работи за включването и представянето на най-популярните, традиционни ритми по света. Например: Салса, Меренге, Регетон, Бачата, Фламенко, Танго, Суинг, индийски и арабски танци и много други. Иска ми се някой ден да бъдат включени и българските народни танци, тъй като много ги харесвам!

Разбира се, че можем да се научим да танцуваме, благодарение на зумба. Основен съвет на програмата е да се започне с най-малките, отрано да започнат да се занимават със зумба, тъй като това спомага за развиването на здравословен начин на живот и движението, тренировките, стават естествена част от живота на децата.

По какъв начин зумбата оформя тялото?

Програмата зумба фитнес е изградена като комбинация от кардио, горене на калории, координация, гъвкавост и голяма доза адреналин, всеки път, когато се присъедините към тренировка.

Може ли да се отслабне само със зумба?

Абсолютно е възможно да се отслабне. Преди всичко, от значителна важност е колко давате от себе си по време на тренировката. Възможно е да изгорите около 1300 калории по време на часа. Мой приятел отслабна с 40 кг за една година, посещавайки класовете 5-6 пъти седмично. Аз вярвам и знам, че програмата зумба фитнес е ефективна и ежедневно все повече хора се пристрастяват към нея.

Кога може да се започне?

Кога може да се започне ли? Точно тук, точно сега!

Какво бихте казали на някой, който има желание за зумба, но все не намира време или не събира смелост?

Това е труден въпрос. Един ден казах на един от класовете ми: „Ако не можете да присъствате на тренировката, напускате работа и си намирате друга, която ви позволява свободно време за ZUMBA“! А съветът ми към хората, които не намират смелост е: „Заповядайте на един мой час и няма да съжалявате!“ Забравете за тренировката, присъединете се към партито!

Много световни звезди отдавна признаха страстта си към зумбата. Знаете ли дали и български звезди са нейни почитатели?

Все още не съм срещал български звезди на своите тренировки, но съм сигурен, че много от тях са привърженици на зумбата.

Повече информация за часовете по зумба при Рамон може да откриете тук: http://www.dancingtimebg.com/

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари