IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ядките наистина са суперхрана

19 май 2015 14 02

И какъв вид точно трябва да ядете

Снимка; istockphoto.com

Снимка; istockphoto.com

Обикновено хората имат две или три основни хранения през деня, но похапват между тях поне още 2-3 пъти.

Ако и вие го правите, то поне се опитвайте тези междинни закуски да не са от чипс или вафли, а да консумирате ядки.

Черупковите плодове съдържат ненаситени мазнини, които могат да помогнат за предотвратяване на съсирването на кръвта и да поддържат редовен сърдечния ритъм.

Ядките се възприемат като здравословна храна, тъй като са богати на калории, но трудно могат да предизвикат покачване на теглото.

Напротив – те потискат апетита, тъй като имат високо съдържание на протеини и фибри, които карат хората да се чувстват по-сити.

Шамфъстъкът е най-популярната ядка, според неотдавнашно американско проучване, следвано от кашуто, бадемите, фъстъците, орехите, лешниците и макадамията.

Ето и кой вид ядки са най-подходящи за вас:

Шамфъстъци

Те са богати на антиоксиданти, включително калий, който е полезен за нервната система. Подходящи са за хора с диабет тип 2, тъй като контролират кръвната захар.

Бадеми

Те са богати на витамин Е, магнезий и калций. Добри са за понижаване на кръвното налягане, а съдържанието на калций е добре за здравето на костите.

Кашу

Богати са на мед, което е добре за нервите, костите и имунната система. Консумирайте ги, ако имате камъни в жлъчката. Кашуто съдържа химикали, които намаляват нивата на холестерола.

Макадамия

Богата е на калций, желязо, магнезий и цинк. Полезна е за хора с инсулти и исхемична болест на сърцето. Противодейства на запушването на артериите и намалява нивата на холестерол в кръвта.

Лешници

Богати са на фолиева киселина, мононенаситени мазнини, витамин Е, мед и манган. Добри са за здравето на сърцето, намаляват риска от вродени дефекти.

Орехи

Богати са на антиоксиданти. Предпазват от запушване на артериите, тъй като намаляват възпалението и окисляването в артериите след консумиране на мазна храна.

Бразилски орехи

Богати са на селен, който предпазва клетките от увреждане. Стимулират плодовитостта на жената, като помагат за образуването на здрави фоликули.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари