IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неудобни симптома, които не трябва да игнорирате

22 май 2015 07 29

От подуване на корема до обилно изпотяване

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Някои смущаващи здравословни състояния стават причина хората да се притесняват да отидат на лекар за преглед.

Става въпрос за прекомерно изпотяване, за болезнено изхождане по голяма нужда или за ниско либидо – все неща, за които бихме се почувствали унизително да коментираме.

Въпреки това трябва да намерите сили и да отидете на лекар, защото може да има основателни причини за тези симптоми и не би трябвало да ги игнорирате.

Ето и кои са тези неудобни здравни симптоми, които никога не трябва да пренебрегвате:

1. Прекомерно изпотяване

Ако внезапно започнете да се изпотявате непрекъснато, независимо от степента на активност или стрес, обикновено това значи, че потните ви жлези са постоянно активирани. Това е състояние, наречено хиперхидроза. Причината за това може да варира от инфекции до хормонални проблеми.

2. Болезнено изхождане

Това може да се дължи на хемороиди или цепнатини около ануса, изострени от редовен запек. Задължително е да започнете да лекувате своя запек и да промените начина си на хранене с повече храни с фибри, да пиете повече вода и да спортувате. Този симптом може да бъде свързан с ранен стадий на рак на дебелото черво, така че трябва да сте много внимателни.

3. Промени на зърната на гърдите

Ако видите, че едното ви зърно е обърнато навътре или имате кожни промени в зоната около зърната, трябва веднага да идете на мамолог, за да се проверите за рак на гърдата. Ако пък имате проблем с изтичане на кърма от гърдите – може да се дължи на излишък на хормона пролактин или пък да е проблем с щитовидната жлеза или бъбреците. Това са лечими неща, но трябва да се лекуват навреме, за да не доведат до безплодие или остеопороза.

4. Неспецифична миризма

Когато естествената среда във влагалището се промени, това може да доведе до свръхрастеж на бактерии, което да предизвиква лоша миризма. Това е състояние, наречено бактериална вагиноза и най-често засяга жените в детеродна възраст. Може да е свързано с отделяне на секрет или със сърбеж. Това състояние е свързано с по-висок риск от полово предавани инфекции и възпаления в тазовата област.

5. Подуване на корема

Честото подуване на корема може да бъде признак на цьолиакия (непоносимост към храни, съдържащи глутен) или фиброми (доброкачествени кожни израстъци). Ако имате и други необясними симптоми, например, често уриниране или болки в корема, посетете вашия лекар. Някои от тези симптоми могат да са предизвикани от миома в матката или от кисти на яйчниците.

6. Ниско либидо

Причината за това е сложна и може да се дължи на физически, психологически или социални причини. Може да се дължи и на хормонални промени или на депресия. Депресията засяга химикалите в мозъка, които са необходими за нормалното либидо като серотонин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари