IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сарказмът е знак за интелигентност и креативност

31 юли 2015 03 55

Ново проучване гласи: „саркастичните хора са по-умни“

Снимка: istock

Снимка: istock

Има два вида хора – такива, които имат чувство за сарказъм и такива, които нямат. Според ново проучване обаче тези, които спадат към първата група са по-добри във... всичко.

Шегуваме се!

Но истината е, че хората, които напълно владеят сарказма са по-креативни, поне според резултатите от скорошното проучване.

Учените от най-престижните американски университети, включително Харвард и Колумбийския университет, разделили доброволците в изследването на три групи и накарали всяка от тях да симулира разговори на базата на специфични насоки.

Първата група трябвало да се впусне в саркастичен диалог, втората да проведе искрен разговор, а хората от третата група трябвало да комуникират помежду си неутрално.

След това изследователите „измерили“ креативността на участниците като им поставяли различни задачи.

Хипотетично било установено, че тези, които участвали в саркастичния диалог (както говорейки, така и слушайки) се справят по-добре с изпълняването на творчески задачи от останалите.

Според учените, причината за това е проста. За да може човек да разбира сарказма, той трябва да умее да мисли креативно – “да мисли извън буквалните значения на думите и да разбира, че ораторът мисли по съвсем различен начин“

Сарказмът е само една от характеристиките за по-висока интелигентност и креативност; други са интровертност, скептицизъм и бълнуване.

Това съвсем не значи, че всички саркастични хора са умни или имат творческо мислене – винаги има изключения. И все пак това е интересен съотносителен фактор, който не е за подценяване.

Затова следващият път, когато някой ви нарече „всезнайко“ заради вашето остроумие, му благодарете, че е забелязал. Защото е вярно – умни сте!

Автор: Виолета Узунова

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари