IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И напитките без захар са вредни за зъбите ни

1 декември 2015 09 50

Прясното мляко и водата не рушат емайла

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Австралийски учени установиха, че напитките и бонбоните с изкуствени подсладители увреждат зъбите не по-малко от съдържащите захар, съобщи ЮПИ.

Вредни за зъбите са киселините, които разтварят твърдата тъкан, като започват от емайла. Те се произвеждат от бактериите в устата, които се хранят със захар или въглехидрати.

Затова би трябвало безалкохолните и храните с по-малко захар да намаляват киселините.

Учени от университета на Мелбърн обаче установиха, че разлика в щетите върху зъбите при напитки със и без захар почти няма.

„Много хора не знаят, че макар и с намаляването на захарта да намалява рискът от увреждане на зъбите, смесването на киселини в някои храни и напитки може да предизвика не по-малко вредна среда и разяждане на зъбите“, казва д-р Ерик Рейнолдс от университета на Мелбърн.

Учените провериха ефекта върху твърдостта на емайла от 23 вида напитки върху 70 човешки кътника.

Те установиха, че почти няма разлика между напитките със и без захар. Повечето причиняват омекване на емайла от 30 до 50 процента.

Прясното мляко и водата са безопасни.

Кока-колата, разтворимите и енергийните напитки причиняват увреждания, с изключение на тези, които са с повече калций.

За по-здрави зъби учените препоръчват безалкохолните напитки да се заменят с вода и да се чете съдържанието на етикета. Най-вредни за зъбите са лимонената и фосфорната киселина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари