IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магданозът подобрява мозъчните връзки

13 декември 2015 14 30

Лайката, червените чушки и мащерката – също

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Флавоноид, който се среща в магданоза, лайката, червените чушки и мащерката, стимулира формирането на неврони и връзката между мозъчните клетки, установиха бразилски учени, цитирани от агенция ЮПИ.

Името на биосъставката е апигенин.

Неврони, третирани с него, показват увеличено формиране на синапси. А здравите връзки между невроните са от изключително значение за доброто функциониране на мозъка и за укрепването на паметта.

Ръководителят на екипа от университета в Рио де Жанейро Стивънс Рехен приложили апигенин директно върху стволови клетки в лабораторни условия в чинийки на Петри. След 25 дни клетките се превърнали в неврони.

От своя страна невроните, третирани със същата съставка, образували по-силни и по-комплексни връзки помежду си.

„Ние открихме ново поле за изследване в тази област, използвайки апигенин. Вече можем научно да докажем, че храните, богати на флавоноиди, могат да повлияят благоприятно на формирането на неврони и на начина, по който те комуникират с мозъка“, заяви Рехен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари