IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 знака, че може да страдате от хормонален дисбаланс

25 януари 2016 06 00

Обърнете внимание на тези симптоми

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето жени изпитват драстични физически промени, когато минат 40-те, като страничен ефект от настъпването на менопаузата.

Ако обаче, усетят промени в общото си здравословно състояние и тонус преди тази възраст, те трябва да се обърнат към лекар.

Някои симптоми могат да бъдат предизвикани от промени в диетата, начина на живот и околната среда, но други могат да сигнализират за хормонален дисбаланс.

Ето и някои от общите симптоми, които трябва да ви накарат да се замислите дали нямате проблеми с хормоните:

1. Имате често главоболие и/или мигрена

Главоболието и мигрената са свързани с женския хормон естроген. Той контролира химикалите в мозъка, които причиняват или облекчават чувството на болка. Спадът в нивата на естроген може да доведе до главоболие. Според WomensHealth.gov, около две трети от жените спират да страдат от мигрена, след като достигнат до менопауза.

2. Имате проблеми със съня или страдате от безсъние

Малко преди менопаузата яйчниците престават да произвеждат хормона прогестерон. Това е проблем, защото този хормон спомага за добрия сън. Ако страдате от безсъние или смущения в съня си, трябва да си проверите нивата на този специфичен хормон, особено ако все още не сте навършили 40.

3. Доста раздразнителни сте

Промените в хормоналните нива имат пряко влияние също върху настроенията и емоциите на дамите. Ако една жена е твърде раздразнителна или свръхемоционална, без да преминава през труден или предизвикателен период в живота си, то може би тя има хормонален дисбаланс.

4. Страдате от прекомерно изпотяване

Горещите вълни са един от най-очевидните и популярни признаци на менопаузата. Ако обаче изпитвате този конкретен симптом по различна причина, може би трябва да посетите ендокринолог.

Обърнете си внимание, особено ако се потите през нощта, без да е топло.

5. Страдате от постоянна умора

Трябва да се научите да различавате мускулната слабост, чувството на изтощение и намалените нива на енергия от обикновената сънливост. Ако имате първите симптоми и те ви се струват по-драстични от обикновено, запишете си час при лекаря.

6. Често сте в лошо настроение

Подобно на раздразнителността, и хронично лошото ви настроение може да е свързано с променените нива на хормоните ви. Хормоните, свързани с овулацията и менструацията помагат за освобождаването на серотонин, невротрансмитер, който помага за регулацията на настроението.

Когато нивата на серотонин са високи, ще бъдете в по-добро настроение и обратното.

7. Страдате от лошо храносмилане

Ако имате проблеми с храносмилането, това също може да е в резултат на хормонален дисбаланс.

Идете на ендокринолог и ако страдате редовно от газове, подуване и запек.

8. Изпитвате внезапен глад

Жените, които преминават през менопауза, преминават и през бурни промени в основните си хормони – инсулин, адреналин и кортизол. Докато адреналинът и кортизолът управляват нивата на стрес, инсулинът контролира нивата на кръвната захар. Нивата на този хормон косвено са свързани с обмяната на веществата, храносмилането и апетита.

9. Усещате загуба на паметта

Има много неща, които могат да доведат до загуба на краткосрочната памет. Една от основните причини е дисфункция на щитовидната жлеза, но други причини включват умора, стрес, безсъние и хормонален дисбаланс.

10. Усещате промени в гърдите си

Спадът в нивата на естроген се отразява на кожата, която става по-суха и по-малко еластична. Гърдите ви ще загубят твърдост и плътност и може да се наложи да промените размера на сутиена си. Хормоналните промени се отразяват на съединителната тъкан и мускулите на гърдите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари