IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-цигарата – безвредна или опасна?

8 февруари 2016 11 40

Електронни митове и цигарени легенди

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Какво е първото нещо, което правим, когато срещнем човек, който ползва електронна цигара? Казваме му: „Хей, ама ти знаеш ли, че те са много по-вредни от обикновените цигари?“. Гледаме го като току-що открили топлата вода и чакаме отговора му. Пушачът на „фазомери“ обаче ни застрелва с отговора: „Защо да са по-вредни, аргументирай се?“ и изведнъж се оказваме в небрано лозе...

Вредни ли са електронните цигари?

Все още няма единодушие по темата. Департаментът за здравето във Великобритания обяви, че е-цигарите са до 95% безвредни, докато учени в САЩ и Япония не са точно на това мнение. Основният аргумент на Великобритания е, че в парата на модерните устройства за пушене отсъстват веществата, причиняващи остри заболявания и смърт, които можем да срещнем в една конвенционална цигара. Това са съединения на цианида, въглеродните оксиди, ацетоните, метанола, бензола и други сред хилядите. Истинската вреда от електронните цигари, според разказите на ползващи, е свързана с невъзможността за дозиране. Ако си купим една кутия с цигари, в нея има 20 къса. Когато ги изпушим, знаем какво количество е постъпило в организма ни. При фазомерестите пушила това го няма. Електронната цигара е удобство – пушиш навсякъде, когато пожелаеш. Това е проблемът. Възможността да поемаш никотин навсякъде – в кафенето, университета, на работа и дори в леглото, създава предпоставка за постоянно пушене. И ако кажем, че „нормата“ на ден е 1 мл никотинова течност, то тя може да бъде превишена до 2 мл, което причинява моментна фаза на неразположеност. Появява се състояние на „пренапушване“, за което са характерни главоболието и сърцебиенето. Противопоказанията на е-цигарата са във възможността за постоянното ѝ пушене.

Митът с никотиновите течности

Основните съставки на течностите са никотин, аромат, глицерин и пропиленгликол. Някои издания, обвързани пряко с производители на тютюн, създадоха спекулацията, че в течностите за електронни цигари се съдържа основната съставка на антифриза, а именно етиленгликол. Играта на думи етилен-пропилен гликол създаде стереотипа, че електронните цигари са изключително опасни за здравето. В действителност пропиленгликол можем да открием в пастите за зъби, сайдерите, кремовете и в много други продукти. За да се отрови човек с това съединение трябва да погълне 70 мл. (за човек с тегло 70 кг) и то за един ден. При положение, че за ден пушач на е-цигара изразходва максимум 1,5 мл., това няма как да стане. В течностите има и никотин. Това вещество, към което мнозина са пристрастени, действа агресивно при контакт с кожата. Силно отровен е, поради което в миналото се е използвал като инсектицид. Разливането на никотинова течност върху кожата може да предизвика неприятни последици и отравяне, защото се абсорбира лесно от кожата, влизайки в кръвния поток. Но за да се отрови до степен „токсикологията на Пирогов“, човек трябва да поеме 60 мг никотин, които не се съдържат в никоя никотинова течност по света. В стандартната никотинова течност 16-ка (16 мг никотин на 100), в разфасовка от 20 мл, има 3,2 мг никотин, които няма как да причинят отравяне.

Чаркалаци и електроника

Напоследък започна да се говори и за експлодиращи електронни цигари и недоволни, дори наранени, потребители. Батериите на електронните цигари са подобни на тези в телефоните ни. Литиевойонните батерии реагират агресивно при късо съединение, прегряване и презареждане. Агресивно е меко казано – те експлодират. Затова всяка батерия има защита, но ако потребителят е решил да пуши е-цигара, докато вали дъжд или бълбука с патенце във ваната, сам си е виновен, че нещо му е гръмнало в лицето.

Защо Световната здравна организация се обяви за по-силна регулация върху продуктите за електронни цигари?

СЗО се притеснява от никотинови течности със сладникави аромати, които биха се харесали на по-младите. Което всъщност се случва. Друг проблем е моментът, в който един пушач преустанови ползването на е-цигара и се върне към конвенционалната. Тогава той пуши като комин, защото е свикнал да вдишва никотинова пара постоянно. Другото опасение на СЗО е, че много производители са започнали да добавят небезопасни примеси в течностите, сред които диацетил, ацетоин и формалдехид (които причиняват белодробни заболявания), за да подобрят продукта си, за сметка на инвестицията. В пика на продажбите в България на няколко пъти се чу за гаражи, в които се бъркат течности. Но поради ниското им качество, потребителите спряха да ги купуват. За страната ни най-разпространени са италианските и полските продукти, като италианските се ползват с най-голям авторитет по света.

Автор: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

е-пушач ( преди 8 години )
Въздухът, който дишате всички 24 часа в големия град, е около 20 пъти по-вреден от "вредната" е-цигара !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар