IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че пиете твърде много лекарства

11 февруари 2016 06 00

Ненужните медикаменти причиняват повече вреда, отколкото полза

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много от съвременните хора са склонни да провеждат самолечение, пиейки на своя глава различни лекарства.

Други хора пък са склонни след определена възраст да приемат твърде много излишни медикаменти, които са им предписани от лекари, но в комбинация стават твърде токсични за организма им.

Ето и седем знака, че може би прекалявате с лекарствата и това се отразява на цялостния ви тонус:

1. Страдате от необяснима умора

Ако редовно се чувствате уморени, ако все ви се струва, че нямате енергия, ако се изморявате от най-малкото усилие, то замислете се какви хапчета пиете и дали не предозирате някое от тях.

2. Спъвате се често, падате, губите равновесие

Ако редовно ставате жертва на наранявания и/или инциденти, ако често губите равновесие, залитате и падате, то възможно е тези злополуки да са свързани с някакво лечение, което провеждате или да имате непоносимост към някакво лекарство.

3. Имате необяснима загуба на тегло или пък сте качили килограми твърде бързо

Ако не можете да си обясните защо сте отслабнали или напълнели в последните месеци (без да сте променяли начина си на хранене) то замислете се върху общото си здравословно състояние. Възможно е да имате някакво хормонално заболяване и да провеждате определено лечение, което да се отразява на теглото ви. Може би е по-добре да потърсите алтернатива в този случай.

4. Липса на лична хигиена

Ако усещате, че напоследък сте занемарили драстично личната си хигиена или виждате, че сте изгубили какъвто и да е интерес да се къпете, да си слагате дезодорант, да си миете зъбите и т. н., може наистина да предозирате някое от хапчетата, които пиете.

5. Имате затруднена концентрация и проблеми с паметта

Лошата концентрация и проблемите с паметта са доста неприятни. Ако забелязвате, че не можете да се концентрирате върху най-прости неща и че имате проблеми с това да си спомните скорошни събития, то пак обърнете внимание на лекарствата, които приемате.

6. Имате проблеми със съня

Ако имате проблеми с нощния сън, най-вече защото се будите твърде лесно и после не можете да заспите, то, може някое от лекарствата, които приемате, да ви създава този проблем и е редно да го замените с друго.

7. Имате визуални или слухови халюцинации

Ако имате халюцинации или някакъв вид психоза (чувате гласове, които никой друг не чува, виждате светлини или обекти, които друг не вижда, усещате миризми, които другите не усещат и т. н.), то може би провеждате лечение, което не е подходящо за вас.

Ако имате някои от тези симптоми, отървете се от всички ненужни лекарства, които може би ви причиняват повече вреда, отколкото полза.

Имайте предвид, че лекарите невинаги следят отблизо лекарствата, които пациентите им приемат и не вземат под внимание потенциалните взаимодействия на различните медикаменти. В допълнение на това, хората невинаги обръщат внимание на страничните ефекти на лекарствата, които пият, а те могат да причинят сериозни проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари