IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на цигарите – мисия възможна

16 март 2016 09 10

Не се притеснявайте от това да опитате

Снимка: ugallery.com

Снимка: ugallery.com

Отказването от тютюнопушене все още си остава обещанието, което нарушаваме с лекота. Нужни са само няколко дни стрес на работа (и самата мисъл за нея), за да почувстваме нуждата от никотин. Ако все пак сте решили, че искате да изхвърлите кутията с отрови в кофата, ето всичко, от което се нуждаете, за да вдишвате чист въздух.

Малко статистика

Според данните на Националния статистически институт през 2008 г. 4 130 000 българи пушат редовно. Това са 59,1%, от които 40,5% са мъже, а 18,9% са жени.

Най-много пушачи има във възрастовата група от 25 до 44 г.

Страховитите данни показват още, че част от пушачите умират преждевременно от белодробни и сърдечни заболявания. Пушенето е причина за смъртност в голяма част от респираторните и сърдечни заболявания.

Плюс това, когато си пийваме с цигарката, шансът за рак на устната кухина нараства с 38%. Де да можехме да изпушим и статистиката...

Защо пушим според науката

Хората се отдават на тютюневия дим поради две причини: психологическа зависимост и физически навик. Докато дърпаме от цигарите усещаме увлекателното действие на никотина, което в последствие става и навик. В интерес на истината пушенето е социален ритуал като пиенето на кафе, намалява стреса и е добър повод за почивка на работното място.

Как да спрем?

Според специалистите рязкото спиране на цигарите не се отразява добре на организма. Вероятността отново да посегнем към кутията е много по-голяма. Най-ефективният начин е да се направи план за спирането, който да е кратковременно предизвикателство за преустановяването им, с превенция за по-нататъшно продължаване.

Решенията са няколко: никотинови дъвки, електронни цигари или пластири. Използвайте едно от заместващите средства в кратък период от време, като постепенно намалявате дозата на никотин.

Изберете си дата „Край!“

Това е денят, в който цигарите, запалките, листчетата и всичко, което напомня пушене, отива в кофата. Погрижете се в този ден да не посещавате заведения или места, в които се пуши.

Кажете на приятелите и близките си

Кажете на всички – от леля Веска до колежката си, че спирате тютюна. По този начин ще засилите срама, че сте пушач. А щом в една компания един започне да ги отказва, другите също се замислят и има вероятност да последват вашите стъпки. В една връзка между мъж и жена например, може да видим как жената хвърля цигарите, след ден и гаджето ѝ. По този начин двамата се подкрепят в критичните няколко дни.

Борбата с никотиновата зависимост

Жаждата за дръпка от цигарата трае не повече от 5 минути. Трябва да си създадете стратегии за това какво ще правите, когато усетите този повик. Можете да хапвате здравословна закуска, да вдигате гири или да убивате в CS.

Пресметнете колко печелите без цигари

Сред хубавите неща от това да сте непушач е, че спестявате по около 5 лв. на ден, 150 лв. на месец, 1800 лв. за година. С тези пари бихте могли да подарите на гаджето си една хубава разходка до Париж или да инвестирате в нещо полезно.

Избягвайте други пушачи

Предупредете приятелите си, че който пуши, не трябва да го прави около вас. Никой да не ви предлага цигари. Ще бъде неприятно в началото да бъдете „загубенякът“ в компанията, но поне ракът на белите дробове няма да ви застигне.

Какво ще се случи, след като спрете да пушите:

20 минути след последната цигара, сърдечният ритъм се нормализира.

24 часа след последната цигара вече няма да сте в рисковата група за инфаркти.

2 дни по-късно вече не отхрачвате катрани от цигарите.

3 дни по-късно никотинът напуска тялото ви, може да ви се гади или да ви боли глава – нормално!

7 дни по-късно никотиновият глад започва да си заминава – дъвчете бонбони за по-лесно преминаване.

2 седмици по-късно белодробната функция се подобрява значително, дишането е лесно!

1 месец по-късно клетките в белите дробове се регенерират.

1 година по-късно рискът ви от сърдечни заболявания е толкова, колкото и на непушачите


Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари