IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранете се на тихо, за да... отслабнете

17 март 2016 11 25

Учените с прост трик как да свалим килограми лесно

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ключът за това да ядем по-малко всъщност се оказва доста лесен – просто трябва да поставяме храната в чинии със странна форма и да се храним на тихо, пише Метро.

Учени от Държавния университет на Колорадо твърдят, че когато се храним на тихо – не гледаме телевизия, не слушаме музика, сме склонни да поемаме много по-малко храна.

Причината за това е, че шумът, който издаваме, докато дъвчем, влияе върху количеството храна, която изяждаме. По този начин, докато гледаме телевизия, не чуваме сърбане, хрускане и други звуци, свързани с храненето. А това ни кара да ядем повече

„Ако хората се съсредоточат върху звука при ядене, ще намалят консумацията“, категоричен е Раян Елдер от Университета в Колорадо.

Учените проверили това и чрез изследване. Поставили на група доброволци слушалки и им пускали музика, докато се хранят. Колкото по-силна била музиката, толкова повече храна изяждали.

„Когато актът на хранене се маскира, като например се гледа телевизия, сетивата се съсредоточават на друго място“, простичко обяснява Елдер.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари