IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да свалим мазнините... с мазнини!

18 март 2016 06 00

Как да бъдем сити и слаби едновременно

Авокадо. Снимка: Reuters

Авокадо. Снимка: Reuters

Винаги, когато чуем думата „мазнини“, изпадаме в тих ужас. Но, когато се яде правилно, мазнините могат да бъдат изключително полезни за организма, да ускорят обмяната на веществата и изгарянето на излишните мазнини.

Все повече и повече изследвания доказват, че богатите на въглехидрати храни, дори и пълнозърнести, предизвикват тежка реакция на инсулина, което пък улеснява натрупването на мазнини.

Нисковъглехидратната диета е една от най-популярните и успешни, но в последно време набира скорост нейна по-строга версия – високомазнинната. В нея не се броят калории, а ползите не са само на кантара, но и в огледалото – кожата се изчиства, косата се заздравява.

Проучванията показват, че наситените мазнини не увеличават риска от съдови или сърдечни болести. Нещо повече – мазнините са изключително важни за хормоналния баланс, хубавата коса, редовния стомах.

Ето и на какви мазнини трябва да наблягате, ако спазвате тази диета:

1. Кокосово масло

На пазара се предлагат различни видове – някои от тях миришат на кокос, други не. Може да ги използвате навсякъде, където използвате мазнина – за месо, за ястия.

Молекулярната структура на кокосовата мазнина е по-къса и тя е по-лесно разтворима във вода, отколкото други мазнини.

Начинът, по който тялото усвоява този вид мазнини, ускорява метаболизма с около 15%.

Може да ползвате кокосовото масло навсякъде – в овесена каша, в смути, дори и в дресинг за салата.

2. Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които спомагат за намаляването на лошия холестерол. Перфектно е за салати, шейкове.

3. Гхи

Всички сме чували, че маслото запушва артериите. Е, това важи за маргарина.

Последните проучвания показват, че пълномаслените млечни продукти помагат при отслабване и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Маслото е богато на мастноразтворимите витамини A, E и K, които се абсорбират много лесно. То съдържа също така CLA (конюгирана линоленова киселина), която доказано подпомага загубата на тегло.

4. Ленено олио

Богато е на омега-3 мастни киселини, може да се ползва за дресинг на салата.

5. Яйца с жълтъци

Не хвърляйте жълтъка! Той ще ви осигури 100% от необходимите ви за деня витамини А, D, E, K, както и калций, желязо, цинк, биотин, B6 и B12.

Проучванията показват, че жълтъците помагат при висока кръвна захар и при усвояването на протеина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари