IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Тренировки или хранене?

18 март 2016 12 25

Кое е по-важно?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Ето и съветите на професионалиста за това, кое е по-важно, тренировките или храненето:

Може би първият въпрос, който изниква пред всеки човек, решил да промени своето положение, е: „Кое в действителност е по-важно – храненето или тренировките?“.

Интересен въпрос, който освен трениращите, отдавна занимава диетолози, учени и фитнес треньори. Неведнъж са се водили дебати в опит да се даде преимущество на едното или другото. Обикновено, когато става дума за повишаване на мускулна маса, тренировките се считат за по-важни, а в борбата с излишните килограми, те отстъпват място на храненето.

Истината обаче е, че храненето и тренировките са неразривно свързани, нещо повече – те са част от една и съща формула – тази на успеха. В зависимост от това, каква е целта ви, тя би могла да изглежда различно, но винаги е свързана с калорийния баланс между калориите, които приемаме и калориите, които изгаряме.

Немислимо е да говорим за калориен баланс, било то положителен или отрицателен, и когато дойде време да отслабнем или да повишим мускулната си маса, да взимаме предвид само едната страна от уравнението. Напълно невъзможно е да постигнете каквито и да било резултати, да не говорим за максимални и трайни, без да обръщате внимание и на двете.

Въпреки това смятам, че в определени етапи от вашия тренировъчен прогрес, това да дадете преимущество на единия компонент е правилният подход, който ще увеличи шансовете ви за успех.

Кога да обръщаме повече внимание на храненето и кога на тренировките?

Вариант 1: Ако сте начинаещи, концентрирайте се върху храненето!

На този етап мускулатурата ви не е свикнала на физическото натоварване и почти всяка тренировъчна програма е в състояние да доведе до положителни резултати както в повишаването на мускулна маса, така и в топенето на излишните мазнини. Ето защо не е нужно да се стремите да изпълнявате най-трудните и интензивни упражнения.

Дори и перфектната тренировъчна програма не е в състояние да ви спаси от грешките в храненето!

Напротив – непълноценният хранителен режим често обезсмисля усилията, които полагате в залата. Отчаяно ще тренирате, за да може да видите така желания „6-pack“, но мазнините, които продължавате да трупате върху него, защото не следите калориите и макронутриентите, ще ви пречат да постигнете заветната цел.

Поради тази причина, ако сте в самото начало и притежавате оскъдни знания относно правилното хранене, моят съвет към вас е първо да придобиете цялостна информация по въпроса. Храненето трябва да се превърне във ваш основен приоритет.

Този съвет не важи само за начинаещите. Дори и да сте напреднали, ако се храните зле, именно подобряването на храненето, а не промяната на тренировъчния план, е вероятно да допринесе за бързия и качествен напредък.

Тук не говоря за прилагането на специални диети, а просто за прилагането на основните принципи на фитнес храненето.

Например:

1. Разпределете дневния прием на калории между 5-6 хранения вместо стандартните две или три.

2. Елиминирайте храните без хранителна стойност като трансмазнини и хидрогенирани растителни масла и рафинирани въглехидрати.

3. Обогатете менюто си като включите пълноценни източници на белтъчини.

Това е базата, без която сте заникъде. Веднъж положите ли основите за бъдещия тренировъчен прогрес, подобряването на хранителния режим ще бъде много по-лесно и ще се случва от само себе си.

Вариант 2: Ако сте напреднали, концентрирайте се върху тренировките

Идва моментът, в който хранителният режим е коригиран и не е необходимо да се правят допълнителни промени в тази насока.

При тренировките обаче, нещата стоят по съвсем различен начин. Тренировъчният план, който сте изготвили в началото, със сигурност трябва да търпи промени и то периодично.

На този етап вашето тяло вече е привикнало към натоварването от силовите тренировки. Това означава, че ако досега сте се адаптирали сравнително бавно към дадена тренировъчна програма и тя е носила почти мигновени резултати, то занапред адаптацията ще се случва по-бързо, следователно и прогресът ще бъде по-трудно постижим.

Но „трудно“ не е равнозначно на „невъзможно“. Ако не ви е трудно, значи не полагате достатъчно усилия, нали така?

Това, което трябва да се превърне във ваша основна цел е търсенето и прилагането на нови тренировъчни методи, които да предизвикват вашето тяло. Хубавата новина е, че тренировъчните променливи, с които да повишите ефективността на тренировките, са много – можете да променяте интензивността, обема, сериите, повторенията, почивките между тях и да прилагате различни тренировъчни методи като:

1. Пикова флексия

2. Форсирани повторения

3. Суперсесии

4. Пирамида

5. Дропсерии и други.

Извод

В отговор на въпроса: „Кое е по-важно: храненето или тренировките?“ бих казал, че за начинаещите или напредналите, чийто хранителен режим е пълна каша, храненето несъмнено е по-важното, защото е основата, докато тренировките са по-важни за напредналите, които вече са оправили храненето си.

Това обаче не означава, че на даден етап храненето престава да бъде важно, то винаги е от съществено значение за всеки един от нас.

Не забравяйте, че ако тренировките ни позволяват да направим крачка напред, то грешките в храненето винаги ни връщат две крачки назад.

Затова, ако искате да вървите уверено напред към целите си, винаги помнете следното: Храненето и тренировките са еднакво важни и не бива да се разделят! Те вървят ръка за ръка, допълват се взаимно и работят в синхрон, за да направят постигането на целите ни възможно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари